Školski vrt Dječjeg vrtića Maja Pčelica među najljepšima u Hrvatskoj

Dječji vrtić Maja Pčelica javio se u ožujku na natječaj Hrvatske radiotelevizije i Ministarstva znanosti i obrazovanja “NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI 2017.” Na temelju prispjelih prijava 110 prijava, Prosudbeno povjerenstvo odabralo je školske vrtove koje će posjetiti, a uz ispunjenu prijavu, DV Maja Pčelica je poslao tri fotografije školskog vrta te opis vrta s podacima koje biljke uzgajaju i tko sve u vrtu radi na očuvanju bogatstva i biološke raznolikosti Hrvatske te autohtonog bilja svojega podneblja. Osim DV Maja Pčelica, na natječaj se prijavilo ukupno 12 odgojno–obrazovnih ustanova iz Varaždinske županije.

Na temelju podataka iz prijave i nakon obilaska prijavljenih, Prosudbeno povjerenstvo je na završnoj svečanosti održanoj 24. studenoga 2017. godine u HRT-ovu radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić  dodijelilo nagrade i priznanja najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj.

Dječjem vrtiću Maja Pčelica iz Donjeg Ladanja u općini Maruševec dodijeljeno je Priznanje za osvojeno visoko 2. mjesto u kategoriji najljepšeg vrtića u Republici Hrvatskoj.

Neki od osnovnih elemenata za bodovanje bili su ukrasni grmovi, ukrasno drveće (skupna ili pojedinačna stabla), Sezonsko cvijeće, Trajnice, Sukulentne biljke, ljekovito i začinsko bilje, travnjak, jezerce za uzgoj vodenoga bilja i životinja, pojedinačna stabla voćaka ili voćnjak, maslinik ili pojedinačna stabla maslina, povrtnjak, kompostište, živica – u slobodnom rastu ili oblikovana, klijalište, rasadnik, plastenik, staklenik …, preporuka je bila i da se vodi foto-dokumentaciju o radovima u školskom vrtu. Svi navedeni elementi nisu bili obvezni, ali je postojeće elemente trebalo oblikovno estetski i funkcionalno povezati u skladnu cjelinu jer ljepota vrta ovisi i o međusobnom skladu i povezanosti svih elemenata. Stručno povjerenstvo je tijekom svog obilaska razgledavalo vrtove, dalo stručne  savjete  učiteljima i djeci kako ispraviti  nedostatke, a visokim ocjenama vrednovalo je one koji ulaze u uži izbor za neku od nagrada.

Uz nazočnost izaslanice predsjednice Republike Hrvatske Renate Margaretić Urlić te izaslanice predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravka Ponoša, župana, gradonačelnika i čelnika lokalne i regionalne samouprave, Zlatnu povelju Hrvatske radiotelevizije za pobjednički školski vrt osvojila je Osnovna škola Milana Langa iz Bregane. Najljepši je vrtić u Republici Hrvatskoj vrtić Radost iz Jastrebarskoga. Nagradu za najljepšu učionicu na otvorenome, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dobila je Osnovna škola Bartola Kašića iz Vinkovaca, a Zelenu povelju Fonda za energetsku učinkovitost osvojila je Osnovna škola Velika Pisanica iz Velike Pisanice. Nagrada Ministarstva poljoprivrede za tradicijski uzgoj otišla je u srednju školu u Ludbregu. Dodijeljena je i nagrada za najljepšu područnu školu, a ove je godine to Osnovna škola Petar Zrinski u Čabru – Područna škola Plešce.

Na svečanosti je dodijeljen i niz priznanja te zahvalnice svim ovogodišnjim koji sudionicima u projektu. Pobjednici su dobili novčane nagrade u vrijednosti od 10.000 kuna, drugonagrađeni nagrade od 5.000 kuna, a trećenagrađeni nagrade od 3.000 kuna te darove privatnih donatora koji podupiru projekt. Ekološko-obrazovni projekt Hrvatska radiotelevizija (HRT) provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih privatnih donatora. Pokroviteljica ovogodišnjega natječaja i svečane dodjele nagrada bila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Svi koji nisu mogli nazočiti svečanosti na Hrvatskoj radioteleviziji svečanu će dodjelu nagrada moći pogledati u nedjelju 3. prosinca ove godine na Četvrtom programu Hrvatske televizije (HTV 4) s početkom u 10 sati

Promjena veličine fonta
Kontrast