Predavanje o akademiku Franji Švelecu

U sklopu obilježavanja Dana Općine Maruševec u četvrtak je održano predavanje i skup na temu “Hrvatski književni povjesničar, akademik Franjo Švelec. Predavanje je održano u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Zavodom za znanstveni rad u Varaždinu a održao ga je akademik Josip Bratulić. Franjo Švelec , hrvatski književni povjesničar (rođen je u Koškovcu, 17. kolovoza 1916. a umro u Zadru, 26. prosinca 2001).
Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1956. doktorirao tezom Književni rad Mavra Vetranovića. Bio je prof. starije hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru od 1956. do 1978. godine. Napisao je književnopovijesnu sintezu hrvatske književnosti 17. st. “Povijest hrvatske književnosti”. O pjesnicima dopreporodne hrvatske književnosti, ponajprije zadarskog i hvarskoga književnog kruga objavio je nekoliko knjiga: Po stazi netlačeni (1977), Iz naše književne prošlosti (1990), Iz starije književnosti hrvatske (1998). Redoviti član HAZU bio je od 1991.
Prisutne je na početku pozdravio načelnik općine Maruševec Ivan Šagi koji je izrazio zadovoljstvo što se na ovakav način mogu upoznati naši sumještani. Predsjednica Udruge prijatelja dvorca Maruševec Blanka Glavica Ječmenica zahvalila se svima koji su pomogli da se o akademiku Švelecu progovori na ovakav načinu. Akademik Bratulić vrlo je emotivno ispričao priču o poznatom akademiku iz Koškovca s dosta novih manje poznatih elemenata iz njegova života a koji na zorni način pokazuju njegovu veličinu. Starija hrvatska književnost i nema puno sljedbenika jer je stoljećima bila marginalizirana od raznih ugnjetavača pa je tim više važnija uloga akademika Šveleca. Na skupu su bili prisutni i predstavnici Lige protiv raka Zadar koji su 2014. godine postali vlasnik  stana  na Poluotoku koji im je oporukom darovala obitelj Švelec a prisustvovali su i članovi familije Švelec iz koje potiče akademik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Promjena veličine fonta
Kontrast