Od danas prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća

OBJAVLJENO 13.3.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec
Od danas prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) 13. ožujka je objavio Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, s ciljem poticanja građana na poboljšanje energetske učinkovitosti i primjenu obnovljivih izvora energije.

Građani od danas na web stranicama Fonda mogu potražiti detaljne uvjete te preuzeti potrebne obrasce i podnijeti svoje prijave elektroničkim putem. Poziv je otvoren za vlasnike i suvlasnike obiteljskih kuća koje većinom služe za stanovanje, imaju do 600 četvornih metara ili najviše tri stambene jedinice. Uvjeti uključuju prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz o potpunoj legalnosti kuće.

Za kuće oštećene u potresu moguće je dobiti do 80 posto prihvatljivih troškova investicije, dok svi drugi vlasnici obiteljskih kuća mogu računati na do 60 posto sufinanciranja.

Fond je ranije objavio detalje o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća za ovu godinu. Među aktivnostima koje će se sufinancirati su cjelovita energetska obnova, povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora, ugradnja tehničkih sustava grijanja/hlađenja i pripreme potrošne tople vode korištenjem obnovljivih izvora energije, te ugradnja tehničkih sustava za proizvodnju električne energije korištenjem obnovljivih izvora energije za vlastitu potrošnju.

Isto tako, Fond pruža pomoć u iznosu do 250 eura kako bi olakšao proces prijave na Javni poziv, a ta pomoć se sufinancira s 60 ili 80 posto, ovisno o tome je li kuća pretrpjela oštećenja u potresu.

Kroz ovaj program koji provodi u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, FZOEU vlasnicima obiteljskih kuća dodjeljuje ukupno 120 milijuna eura bespovratnih sredstva za neposredno sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća.

Podnošenje prijava na Poziv započinje 13. ožujka 2024. godine od 9 sati. Poziv traje do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet prije nastupi. Obavijest o privremenom/trajnom zatvaranju Poziva bit će javno dostupna putem mrežne stranice Fonda www.fzoeu.hr.

Prijava na Poziv podnosi se isključivo elektroničkim putem, unosom podataka i učitavanjem dokumentacije u informacijski sustav eFZOEU. Sustavu eFZOEU pristupa se preko poveznice https://fondovi.gov.hr.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.