Zlatko Peharda ovogodišnji dobitnik Priznanja varaždinskog župana

OBJAVLJENO 9.9.2023.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Tajnik Kulturno-umjetničkog društva Klaruš Maruševec i predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda, ovogodišnji je dobitnik nagrade Varaždinske županije.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak uručio je nagradu Zlatku Pehardi na ovogodišnjoj svečanoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije održanoj u četvrtak, 7. rujna u maloj dvorani Arene Varaždin.

Zlatko Peharda rođen je 31. srpnja 1976. u Varaždinu. Osnovnu školu završio je u Maruševcu, a školovanjem u Srednjoj školi Ivanec stekao je zvanje ekonomist. Jedan je od osnivača Kulturno-umjetničkog društva „Klaruš“ Maruševec, 1998. godine, a od tada do danas obnaša funkciju tajnika Udruge. Od te godine, svoj život podredio je očuvanju folklorne baštine svojeg zavičaja, Varaždinske županije i Republike Hrvatske.

Peharda se bavi istraživanjem folklora i tradicije maruševečkog kraja te sa njegovim scenskim prikazom jurjevskih običaja. Nastavno na to, od 2007. godine utjelovljuje lik Jure Zelenog i promiče jurjevske običaje maruševečkog kraja. Jedan je od pokretača i aktualni moderator Dana folklora, jedne od značajnijih folklornih manifestacija u Varaždinskoj županiji, koja se ove godine održala po jubilarni, 20. put.

Od 2007. godine posvećuje se folklornom radu sa dječjim uzrastima i na 1. Županijskoj smotri dječjeg folklora Varaždinske županije sa dječjom folklornom grupom KUD-a Klaruš Maruševec osvaja 1. mjesto. U paru s Davorkom Klapša 2012. godine izabrani su za najsimpatičniji par u izvorno narodnoj nošnji Republike Hrvatske, u Novigradu Podravskom.

Zahvaljujući predanom radu, od 2016. do 2019. godine, KUD „Klaruš“ Maruševec redovito predstavlja Varaždinsku županiju na Državnom susretu izvornih folklornih grupa Republike Hrvatske koju organizira Hrvatski sabor kulture. Kao voditelj dječje folklorne sekcije, 2016., 2019. i 2022. godine osvajaju 2. mjesto na Festivalu dječjeg folklora Republike Hrvatske u Kutini predstavljajući Varaždinsku županiju.

Uz obaveze u KUD-u Klaruš Maruševec, Zlatko Peharda obnaša i funkciju predsjednika Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije gdje je izabran 2019. godine, te prati i potiče rad svih kolegija ZKUU Varaždinske županije i aktivno nastoji promovirati tradiciju Varaždinske županije izvan njenih granica.

Dobitnik je brončane i srebrne diplome Hrvatskog sabora kulture za uspješan rad na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizam i hrvatske kulture, kao i brojnih nagrada i priznanja za očuvanje običaja i tradicija. Za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju, u 2016. godini Zlatko Peharda primio je i nagradu Općine Maruševec.

Priznanje župana Pehardi je dodijeljeno za nesebičan dugogodišnji rad na očuvanju nematerijalnog kulturnog dobra Varaždinske županije, kao za inicijatora i osnivača KUD-a Klaruš Maruševec i pokretača kulturne manifestacije „Dani folklora“ u Maruševcu.

Priznanja župana primili su i prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, Tomo Rešetar, Domagoj Sever, OPG Pocedulić i Ivica Kolarić.

Na svečanoj sjednici uručena su javna priznanja Varaždinske županije za 2023. godinu. Nagrada za životno djelo uručena je prim. dr. sc. Ranku Stareu, dr. med., specijalistu opće kirurgije te užem specijalistu iz digestivne kirurgije. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu dodijeljena je Atletskom klubu Sloboda, kapetanu-izborniku hrvatske reprezentacije osoba s invaliditetom u lovu ribe udicom na plovak Draženu Filipoviću i DVD-u Novi Marof koji obilježava 100. godišnjicu djelovanja, dok su dobitnici Nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju poznati varaždinski skladatelj Davor Bobić i Prva gimnazija Varaždin.

Svečanom sjednicom Županijske skupštine na kojoj je prisustvovao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, načelnik Općine Mario Klapša i brojni drugi uzvanici, Varaždinska županija proslavila je 30 godina od ponovne uspostave te Dan Županije i blagdan svoje zaštitnice Male Gospe.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.