Održana jubilarna manifestacija Jesen u Maruševcu

OBJAVLJENO 20.11.2022.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Kulturno-umjetnička večer prepuna pjesme, plesa, glazbe i pozitivnih emocija upriličena je ovog vikenda u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec.

U organizaciji KUD-a „Klaruš“ Maruševec i pod pokroviteljstvom Općine Maruševec, prošle je subote održana jubilarna 10. kulturno-umjetnička manifestacija Jesen u Maruševcu. Mnogobrojnoj maruševečkoj publici u dvosatnom programu kulturnu su raznolikost predstavili članice i članovi KUD „Klaruš“ Maruševec i njihovi gosti; Gradišćanski Hrvati iz Petrovog Sela/Szentpéterfa te Gornjeg Četara/Felsőcsatár iz Republike Mađarske.

Članice i članovi Hrvatskog kulturnog društva Gradišće iz Petrovog Sela ljubiteljima folklora predstavili su se sa Bunjevačkim i Banatskim plesovima te plesovima Hrvata iz okolice Pečuha, dok je pjevački zbor „Rozmarin“ iz Gornjeg Četara publiku razveselio pjesmama na govoru Gradišćanskih Hrvata.

Članice i članovi KUD-a „Klaruš“ nastupili sa svim folklornim sekcijama, kao i tamburaškom sekcijom. Izveli su pjesme i plesove maruševečkog kraja, Turopolja, a posebnu pažnju izazvale su pjesme i plesovi iz okolice Ražanca te premjerno izvedena koreografija Pjerina Hrvaćanina, Lane moje ljubim oči tvoje – pjesme i plesovi Posavine, uz tamburašku obradu Franje Plantaka.

Folklorni izričaji domaćih i gostujućih folkloraša popraćeni su pljeskom publike koja je i ovaj put uživala u raznolikom programu i bogatim koreografijama.

Jubilarnu izvedbu Jeseni u Maruševcu pratili su načelnik Općine Mario Klapša, predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem, općinski vijećnici i direktorica TZP Sjever Zagorja Mirjana Koledić. U svojem obraćanju, načelnik Općine Mario Klapša izrazio je zadovoljstvo radom KUD-a Klaruš koji predano radi na očuvanju kulture i tradicije maruševečkog kraja te svojim posjećenim nastupima osvaja nagrade i promovira Općinu Maruševec i Varaždinsku županiju diljem Hrvatske.

O HKD-u Gradišće govorio je umjetnički voditelj društva Petar Škrapić, o Zboru Rozmarin voditeljica Ruža Pezenhofer, a o Gornjem Četaru predsjednica tamošnje Hrvatske samouprave, Ana Poljak Šaler te načelnica Općine Gornji Četar, Katalina Koncerz, ujedno i članica Zbora Rozmarin.

U ime KUD-a „Klaruš“ Maruševec, zahvalu na dolasku i izvedbama uputila je predsjednica KUD-a Klaruš Ana Rehvald, izrazivši posebno zadovoljstvo nastupima, ali i posječenošću same priredbe. Na početku i na kraju programa 10. Jeseni u Maruševcu, članica KUD-a Klaruš Danijela Kundija otpjevala je poznatu pjesmu Hrvatskog zagorja Dobro mi došel prijatel uz pratnju Tamburaške sekcije KUD-a Klaruš i hit iz 80-ih godina Pamtim samo sretne dane, uz klavirsku pratnju Leona Kroga.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.