U Maruševcu održan 7. stručno-edukativni skup Znanjem protiv mržnje

Maruševec, 7. studenoga 2017. godine – Skup koji promiče toleranciju, međusobno uvažavanje i suradnju te potiče na samostalno istraživanje i društveno prihvatljiv angažman pojedinaca u zajednici, održan je u Srednjoj školi Maruševec, u organizaciji Udruge za edukaciju i promicanje ljudskih prava, a pod pokroviteljstvom Varaždinske županije.

Edukativni skup već se tradicionalno održava u mjesecu studenom kada se prisjećamo žrtava Drugog svjetskog rata (9. studenoga) i Domovinskog rata (18. studenoga), a ovogodišnja tema bila je 500. godišnjica reformacije u Hrvatskoj i Europi. Kao i dosadašnjih godina, predavanja su bila posvećena manje poznatim ličnostima i događajima iz povijesti, marginalnim skupinama, hrabrim pojedincima te konfliktnim situacijama s ciljem prepoznavanja i isticanja pozitivnih primjera.

Na početku skupa okupljene je pozdravio načelnik Damir Šprem koji je izrazio zadovoljstvo što se ove godine edukacija o poznatom vjerskom pokretu održava upravo na prostoru Općine Maruševec. -Općina Maruševec je pravi primjer suživota na ovim prostorima kako različitih vjerskih skupina, tako i različitih naroda i narodnosti, rekao je načelnik Šprem, uz kojega su  edukativnom skupu nazočili i predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar i zamjenik načelnika Mario Klapša.

Znanjem protiv mržnje u Maruševcu je organiziran u suradnji s Veleposlanstvom Republike Slovenije, pa je na skupu prezentaciju održala slovenska veleposlanica u Hrvatskoj, Nj.E. Smiljana Knez, koja je govorila o značenju reformacije i o vjerskoj toleranciji u Sloveniji. Veleposlanica je pritom naglasila kako je potrebno aktivno promicati tematiku tolerancije putem obrazovanja za ljudska prava i osposobljavanja za toleranciju. Koordinator Udruge za edukaciju i promicanje ljudskih prava za Varaždinsku županiju Milivoj Dretar dao je pregled reformacije, istaknutih trenutaka i povijesnih osoba na tom području unazad 500 godina.

Skup je otvorio zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak koji je pohvalio rad i  aktivnosti Udruge koja već sedmu godinu zaredom organizira ovakvu vrstu skupa. -Drago mi je da je skup posvećen i obljetnici širenja ideja reformacije koje su ostavile duboki trag na europskim prostorima – rekao je zamjenik župana Paljak.

Skup su pratili učenici Osnovne škole Jalžabet i Srednje škole Maruševec, koji su sudjelovali i u glazbenom dijelu skupa. Skupu se obratila i ravnateljica Srednje škole Maruševec Đurđica Garvanović – Porobija koja je kazala da se škola nalazi u mirnoj i tolerantnoj sredini, no da su danas podjele sve veće, te da se nada da će učenici i nastavnici drugih škola shvatiti poruke sa skupa.

Promjena veličine fonta
Kontrast