Zamjenik načelnika na terenskoj radionici LAG-a Sjeverozapad

S ciljem upoznavanja primjera dobre prakse u ponudi i prezentaciji lokalnih poljoprivrednih proizvoda te razmijene iskustva s vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i vinarija u gornjem Međimurju, članovi Lokalne akcijske grupe LAG Sjeverozapad obišli su neke od najpoznatijih proizvođača vina u Međimurskoj županiji.

Radionicu je u okviru programa „Podizanje konkurentnosti vinogradara i vinara“ organizirala Lokalna akcijska grupa LAG Sjeverozapad koji obuhvaća 14 jedinica lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji među kojima je i Općina Maruševec, pa su na studijskoj radionici sudjelovali zamjenik načelnika Mario Klapša te pročelnica Dragica Korpar.

U sklopu radionice posjećena je vinska kuća obitelji Turk u Vučetincu, koja uz vrhunska vina iz obiteljskih vinograda svojim gostima iz zemlje i inozemstva nudi i lokalne specijalitete te smještaj u ugodnom domaćem ugođaju. Tamo su dobrodošlicu u Međimurje članovima LAG-a Sjeverozapad zaželjeli su načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović i stručni suradnik u LAG-u Međimurski doli i bregi Ivan Sever, dok su Lokalnu akcijsku grupu – Sjeverozapad svojim domaćinima predstavili Marijan Škvarić, predsjednik LAG-a Sjeverozapad i Mario Željezić, voditelj LAG-a.

Višestoljetnu tradiciju proizvodnje vina u gornjem Međimurju, jednoj od naših najpoznatijih vinskih regija, članovima LAG-a Sjeverozapad predstavio je David Štampar, mladi vinogradar koji je na obiteljskom imanju u Svetom Urbanu, uspješno spojio dugu obiteljsku tradiciju proizvodnje vrhunskih vina, bogato vinogradarsko znanje i inovativni marketing u prezentaciji vina. Tamo je članove LAG-a Sjeverozapad pozdravio Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova i član Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi. Tom je prigodom posebno istaknuta sve bolja suradnja između dvije lokalne akcijske grupe u promicanju održivog ruralnog razvoja.

Tijekom studijskog putovanja članovi LAG-a Sjeverozapad posjetili su i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Hažić u Jurovčaku, gdje im je predstavljena ponuda vina iz vinograda obitelji Hažić i proizvodnja voćnih sokova od jabuka iz njihovih voćnjaka. Tijekom prezentacije posebno je istaknuta uspješna suradnja s Termama sveti Martin, koja je posljednjih godina, uz podršku Turističke zajednice Međimurske županije, snažan katalizator raznovrsne ponude i novih turističkih sadržaja u gornjem Međimurju.

Zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša tom je prilikom istaknuo važnost terenskih radionica zbog promicanja dobrih iskustava, razmatranje ideja i postojećih potencijala za buduće projekte. –Ovakvi su programi bitni članovima LAG-a kako bi se na konkretnim primjerima upoznali s dobrom praksom, uspostavili kontakte, razmijenili nove ideje i mogućnosti na temelju kojih ćemo potom moći doprinijeti razvoju područja LAG-a i poboljšati životne i radne uvjete svog područja. Veseli me što su kolege gradonačelnik, načelnici i zamjenici također sudjelovali na radionici jer ćemo moći zajedno prenijeti građanima uspješne primjere ruralnog života u susjednom Međimurju, rekao je zamjenik Klapša, posebno naglašavajući zavidnu turističku ponudu brojnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Promjena veličine fonta
Kontrast