Za proširenje groblja u Druškovcu Općina Maruševec dobila 137 tisuća kuna

Ovog je tjedna ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar dodijelio odluke o sufinanciranju projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2018. godini.

Odluke za sufinanciranje 26 projekata kojima će načelnici i gradonačelnici realizirati projekte poput uređenja nerazvrstanih cesta, uređenja groblja ili pak izradu projektne dokumentacije, Štromar je uručio u prostorijama Općine Vinica. Riječ je o novih šest milijuna kuna koji idu u Varaždinsku županiju, a sredstva su dobili svi koji su tražili i imali konkretne projekte.

Općina Maruševec pripremila je projekt „Proširenje mjesnog groblja u Druškovcu“ u cilju podizanja razine javnih usluga stanovnika Općine Maruševec, budući da na groblju u Druškovcu više nema slobodnih mjesta za ukop i proširenje groblja je nužno. –Provedbom projekta dobila bi se veća razina i kvaliteta javnih komunalnih usluga za stanovnike na području Općine Maruševec jer bi se osigurali svi uvjeti i pretpostavke za dostojno pokapanje njihovih pokojnika, istaknuo je prilikom preuzimanja odluke o sufinanciranju načelnik Općine Maruševec Damir Šprem. –Projekt je vrijedan 610.774,00 kuna, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u projekt će se uključiti sufinanciranjem iznosa od 137 tisuća kuna, na kojima ministru i potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske Predragu Štromaru i zahvaljujem, a preostalih pola milijuna kuna financirati će Općina Maruševec, naglasio je načelnik Šprem.

Proširenje groblja u Druškovcu planirano je na susjednu parcelu na površini od 3.129 m2. -Na tom će se prostoru izgraditi 6 grobnih polja koja će omogućiti prostor za ukupno 560 novih ukopa i osigurati grobna mjesta za duži vremenski period, pojašnjava zamjenik načelnika Mario Klapša i dodaje kako aktivnosti po projektu obuhvaćaju i izgradnju dodatnih 16 parkirnih mjesta, izgradnju ograde oko groblja i kompletno uređenje parcele groblja u vidu uređenja staza, rubnjaka, ukrasnog bilja i zelenih površina. –S projektom proširenja groblja u Maruševcu krenut ćemo još ove godine i nadam se da će radovi završiti do prosinca, zaključio je zamjenik načelnika Klapša.

U Varaždinskoj se županiji uz sufinanciranje Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja realiziraju projekti u vrijednosti oko 160 milijuna kuna koji obuhvaćaju energetsku obnovu bolnice, škola, vrtića, kao i sanaciju klizišta ili izradu prostornih planova. – Od lipnja prošle godine do danas, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u Varaždinsku županiju ulaže znatna sredstva, a zahvaljujući tim sredstvima, realiziraju se projekti vrijedni 160 milijuna kuna. Ostvarili smo misiju koju smo imali, a moj je cilj uvijek bio da se sredstva iz Zagreba spuste gradovima, općinama, svakom naselju, jer je decentralizacija sredstava ključna za razvoj. Načelnici i gradonačelnici su ti koji najbolje znaju što njihovim građanima treba, oni su ti koji iniciraju realizaciju projekata, a na nama je da osiguramo sredstva i raspišemo natječaj – objasnio je Štromar.

Promjena veličine fonta
Kontrast