Svečanom sjednicom Općinskog vijeća započelo obilježavanje Dana općine

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća kojoj su nazočili visoki gosti i uzvanici, u petak je započelo obilježavanje ovogodišnjeg Dana Općine Maruševec i Jurjeva 2018.

Brojne okupljene goste i uzvanike na samom su početku pozdravili Josip Špoljar, predsjednik Općinskog vijeća Maruševca i Martin Mikolić, župan prijateljske općine Rogatec iz Slovenije, a na proteklo se razdoblje kratko osvrnuo općinski načelnik Damir Šprem.

– U ovih 10 mjeseci, koliko je prošlo od lokalnih izbora, mislim da smo ostvarili puno. Možemo se pohvaliti nizom projekata koje smo odradili prošle godine i završili godinu pozitivno, zato jer smo dobro planirali. Zapravo, sve što smo planirali smo i ostvarili. Ove smo godine krenuli s nizom projekata i možemo se pohvaliti sa 4,5 milijuna prijavljenih projekata za ministarstva i fondove Europske unije i već imamo za milijun i 100 tisuća kuna potpisanih ugovora pa kroz nekoliko dana krećemo s raspisivanjem natječaja i realizacijom tih projekata – istaknuo je Šprem.

Od realiziranih projekata načelnik je izdvojio završetak prve faze izgradnje dugo očekivanog parkirališta kod groblja, vrijednosti gotovo pola milijuna kuna, a radilo se i na nerazvrstanim cestama, u što je u dva navrata investirano po 250 tisuća kuna. Započelo se i s postavljanjem LED rasvjete, što će se nastaviti i ove godine i načelnik očekuje da će kroz tri, četiri godine cijela općina imati led rasvjetu, a krenula je i aglomeracija.
– Aglomeracija je malo kasnila, ali smo zadovoljni da je konačno krenula. Radovi teku planiranom dinamikom i za tri godine građani će imati dobar dio obnovljene infrastrukture – rekao je načelnik Šprem.

Pozivu na svečanu sjednicu Općinskog vijeća Maruševca odazvao se potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

– Maruševec je kao općina jedno vrijeme stagnirao u svojim gospodarskim, komunalnim i društvenim aktivnostima, ali vidimo izuzetan napredak u posljednjih godinu dana, od društvenog života, obilježavanja svih velikih manifestacija u općini Maruševec, zatim aktivnosti u svim naseljima, u svim mjesnim odborima. Maruševec je jedna od najvećih općina, ne samo u Varaždinskoj županiji, nego i u državi, ima veliki broj naselja, veliki broj stanovnika i potrebna je velika aktivnost općinskog načelnika i zamjenika, i svih njegovih vijećnika, kao i svih koji upravljaju ovom općinom. Vidi se veliki napredak, ali i privlačenje sve više sredstava iz raznih fondova. I proračunski u ovoj godini općina ima puno veće prihode nego što je imala do sada, zahvaljujući izmjenama Zakona o rasporedu poreza na dohodak i ova općina neće više morati dolaziti pred pragove ministarstava, klečati i moliti za sredstva za projekte – imat će vlastita sredstva i načelnik će moći odlučivati koje će se aktivnosti provoditi, ali ne onako usporeno kao što je bilo do sada, nego s jednim bržim i aktivnijim pristupom – zaključio je Štromar.

U ime gradonačelnika i načelnika, nazočnima se obratio Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec. – Posao koji je načelnik Šprem preuzeo je stvarno jedna velika obaveza. Ovo je općina sa čak 16 naselja, to je izazov i trebat će puno raditi. U kratkom vremenu su odrađeni neki projekti i ja sam u načelniku Špremu prepoznao čovjeka koji je stvarno odgovorna osoba, spremna primiti se izazova koje zahtijeva općina kao što je Maruševec i ja mu zaista želim mnogo uspjeha u radu – poručio je Novoselec.

U ime Varaždinske županije, okupljene je pozdravio zamjenik župana Tomislav Paljak koji je istaknuo kako je lijepo čuti i vidjeti što se sve događa u općini Maruševec.
– Ono što sam odmah uočio i posebno me veseli jest simbioza, to suglasje škole, lokalne zajednice i crkve, koje pokazuje da se u zajedništvu ostvaruju rezultati koje ova općina evidentno ima. Znamo što treba napraviti kad je u pitanju obrazovanje i Županija je već obnovila Područnu školu Jurketinec, znamo što još treba i to ćemo napraviti. Veseli me i što je mnogo poljoprivrednika s ovog područja iskoristilo poticajne mjere Varaždinske županije.

Gostima i uzvanicima obratio se u ime saborskih zastupnika, SDP-ov Mario Habek.
– Građani su nas birali da pomažemo i rješavamo probleme svih onih kojima je to potrebno – svim općinama i svim gradovima u našoj županiji. Mislim da je vrijeme da se prestanemo baviti propitkivanjem i prozivanjem tko je bio partizan, a tko komunist. Mislim da je to vrijeme iza nas i da je vrijeme da se okrenemo budućnosti, krenemo u jednu investicijsku klimu i pomažemo i dalje općinama i gradovima – poručio je.

Svečana sjednica bila je i prilika za potpisivanje Ugovora o sufinanciranju izrade III. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Maruševec, a ugovor su potpisali ministar Predrag Štromar i općinski načelnik Damir Šprem.

Na kraju Svečane sjednice nagrade i priznanja Općine Maruševec laureatima su uručili načelnik Damir Šprem, zamjenik načelnika Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar. Nagrada Općine Maruševec za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju dodijeljena je Pjerinu Hrvaćaninu, voditelju i koreografu folklorne sekcije KUD-a “Klaruš Maruševec.
Nagrada za doprinos ugledu i promociji općine Maruševec u zemlji i svijetu pripala je Društvu za sport i rekreaciju općine Maruševec, dok je plaketa Općine dodijeljena Varaždinskoj biskupiji za izniman doprinos razvoju općine.
Zahvalnice Općine Maruševec dodijeljene su Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Maruševec te učenicima OŠ “Gustav Krklec” koji su pod vodstvom svojih mentora ove školske godine na županijskim natjecanjima osvojili prvo, drugo ili treće mjesto. U kulturno-umjetničkom programu Svečane sjednice nastupili su učenici Osnovne škole Gustav Krklec, Vokalna skupina Župe Svetog Jurja iz Maruševca i tamburaška sekcija KUD-a Klaruš. Završetak sjednice naznačili su pucanjem iz kubura članovi Kuburaške udruge Maruševec.

Prvi dan proslave Dana općine Maruševec završio je koncertom tamburaškog sastava Fijaker u prepunom šatoru ispred zgrade Općine. (aktulano.hr)

Kako je bilo, pogledajte u galeriji fotografija …

 

 

Promjena veličine fonta
Kontrast