U Selniku započeli radovi na Aglomeraciji

Nakon što su krajem prošle godine potpisani ugovori, danas su s otvorenjem gradilišta u Nedeljancu, a potom i u Selniku započeli radovi na najvećem komunalnom projektu na području Varaždinske županije – Aglomeraciji Varaždin.

Svoje zadovoljstvo početkom radova na području Općine Maruševec iskazao je i načelnik Damir Šprem. -Započeti radovi u Selniku za naše građane znače puno, donose rješavanje infrastrukturnog problema koji je dosad bio prisutan. Primjerice, u dijelovima naselja Greda i Donje Ladanje kuće su jedna iza druge i kanalizacija je tim ljudima izrazito potrebna jer nemaju kamo s otpadnim vodama. Rješavamo i kompletnu infrastrukturu koja se tiče vodovoda, sanacije cesta, a kroz sljedeće tri godine dobiti ćemo puno kvalitetniju infrastrukturu, rekao je načelnik Šprem i spomenuo kako će u tom vremenu ceste biti raskopane, no to neće predstavljati veliki problem. -Naši građani su toga svjesni i to su dobro prihvatili, jer će im taj veliki projekt na kraju donijeti plodove koji nam svima trebaju – kazao je Šprem i dodao kako financijski udio općine Maruševec u projektu iznosi oko 4,2 milijuna kuna u sljedećih pet godina, koji su zanemarivi spram onome što će građani na kraju dobiti i koristiti.

Projekt Aglomeracija Varaždin vrijedan je 855,8 milijuna kuna, od kojih su 488,7 milijuna kuna bespovratna sredstva dobivena od strane Europske unije kroz projekt koje je poduzeće Varkom d.d. kandidiralo. Ostatak iznosa podmiriti će se od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave. To su grad i općine koji su obuhvaćeni projektom Aglomeracije Varaždin; grad Varaždin i općine Cestica, Vinica, Petrijanec, Sračinec, Maruševec, Vidovec, Beretinec, Sveti Ilija, Gornji Kneginec i Trnovec Bartolovečki. Projekt obuhvaća izgradnju sustava javne odvodnje na spomenutim područjima, ukupne duljine 241.487 km, sa 108 precrpnih stanica, tri kišno-retencijska bazena te sanaciju 2.654 km postojećih gravitacijskih cjevovoda.

Konzorcij Tegra d.o.o. i Vodogradnja d.d., s podizvoditeljima Međimurska hidrogradnja d.o.o., Hidrotehnika d.o.o., i Đurkin d.o.o. izvoditelj su radova koji su danas započeli u općinama Maruševec i Vidovec. Ugovoreni iznos radova je 95.471.246,36 kuna, a rok dovršenja je 47 mjeseci. U tom je vremenu predviđena izgradnja 63.304 metra gravitacijskih cjevovoda, 10.537 metara tlačnih cjevovoda i 42 crpne stanice. U općini Maruševec predviđena izgradnja 30.822 metra sanitarnih gravitacijskih cjevovoda, 4.613 metara tlačnih cjevovoda i 20 crpnih stanica.

Promjena veličine fonta
Kontrast