Proglašena elementarna nepogoda u Maruševcu i sedam općina

Varaždin, 21. rujna 2017. – Nakon mraza, tuče, olujnog i orkanskog vjetra, ni suša nije zaobišla pojedine dijelove Varaždinske županije. Stoga je za područje općina Maruševec, Vinica, Petrijanec, Vidovec, Bednja, Veliki Bukovec, Mali Bukovec i Sveti Đurđ, župan Varaždinske županije Radimir Čačić je donio odluku o proglašenju elementarne nepogode – suše.

Zbog dugotrajnog sušnog razdoblja s ekstremno visokim temperaturama i bez oborina, utvrđena su oštećenja na poljoprivrednim kulturama (obrtna sredstva), što se odrazilo na visinu prinosa, a time i prouzročilo daljnje probleme poljoprivrednim proizvođačima. Suša je na području osam općina nanijela velike štete na poljoprivredi u razdoblju od 1. srpnja do 14. rujna 2017. godine. Prve procjene šteta iznose 42.889.577 kuna, a najviše su stradale ratarske i povrtlarske kulture te krmno bilje.

Zbog toga je Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda zatražilo od gradova i općina da njihova povjerenstva procjene štete od suše na svom području, a prijave su stigle od općina Maruševec, Vinica, Petrijanec, Vidovec, Bednja, Veliki Bukovec, Mali Bukovec i Sveti Đurđ, nakon čega je usljedio prijedlog Povjerenstva Županu o donošenju Odluke o proglašenju elementarne nepogode – suša.

Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obvezna su u zakonskom roku od 50 dana od dana proglašenja elementarne nepogode upisati konačnu procjenu šteta u Registar šteta te ih dostaviti Županijskom povjerenstvu. Županijsko povjerenstvo će konačne procjene šteta dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda (Ministarstvu financija) i Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom za dodjelu pomoći za djelomičnu naknadu štete nastalu od suše.

Inače, ovo je već šesta elementarna nepogoda proglašena u Varaždinskoj županiji ove godine.

Promjena veličine fonta
Kontrast