Preko FEAD projekta u prosincu podijeljeno više od 6 tona hrane

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec započelo je sredinom prosinca s provedbom projekta ”Humanitarni paket za središnju Hrvatsku” odobren od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije  (FEAD). Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, dok su partneri na projektu 8 gradskih društava Crvenog križa, između kojih i GDCK Ivanec. Glavna aktivnost je podjela paketa hrane i higijenskih potrepština koja će se odvijati u dva navrata tijekom trajanja projekta.

Osiguranjem paketa hrane i higijene korisnicima projekta ublažava se siromaštvo kod socijalno najpotrebitijih skupina, samaca i obitelji, te se unapređuje kvaliteta njihovog života. Osim navedenih aktivnosti podjele paketa hrane i paketa higijenskih potrepština, u sklopu projekta provoditi će se provedbene mjere u području financijske pismenosti i upravljanja kućnim budžetom, te primjena antibiotika kod liječenja djece.

Tijekom prosinca ove godine realizirana je prva podjela u sklopu koje je podijeljeno 407 prehrambenih paketa za najsiromašnije naše sugrađane. Podjelom je bilo obuhvaćeno 90 korisnika s područja grada Ivanca, 97 korisnika s područja grada Lepoglave, 94 korisnika s područja općine Bednja, 51 korisnik s područja općine Donja Voća, 58 korisnika s područja općine Maruševec i 17 korisnika s područja općine Klenovnik.

Podjela higijenskih paketa za jednak broj korisnika biti će realizirana do kraja siječnja ove godine.

Vrijednost prehrambenih paketa u prvoj podjeli za područje djelovanja GDCK Ivanec iznosila je nešto više od 50.000,00 kn, a podijeljeno je nešto više od 6 tona hrane. Zajedno sa higijenskim paketima vrijednost prve podjele iznositi će nešto više od 70.000,00 kn i ukupno će biti podijeljeno više od 9 tona robe (hrane i higijene).

GDCK Ivanec zahvaljuje na velikoj pomoći u organizaciji prijema robe u vidu osiguranja skladišnog prostora za hranu i higijenu iz FEAD projekta, te za pomoć u distribuciji paketa hrane i to: DVD-u Bednja, DVD-u Klenovnik, DVD-u Višnjica, DVD-u Lepoglava, DVD-u Kamenica i DVD-u Maruševec.

Također veliko hvala Srednjoj školi Ivanec čiji su učenici pomagali prilikom istovara prehrambenih paketa.

_____________________________

Provodeći Socijalni program, odnosno redovnu djelatnost, a sukladno Zakonu o humanitarnoj pomoći GDCK Ivanec tijekom 2018.g. obuhvatilo je 394 korisnika, odnosno 169 obitelji, 74 djece do 15 godina starosti. Humanitarna pomoć pružena socijalno osjetljivim skupinama korisnika u cilju podmirivanja osnovnih životnih potreba i pomoći u poboljšanju kvalitete života, zdravlja, smještaja, stanovanja, prehrane, uvjeta školovanja i druga pomoć, pružena je u ukupnoj vrijednosti od gotovo 77.000,00 kn.

Radi se o pomoći u prehrambeno-higijenskim paketima (podijeljeno je 179 paketa u vrijednosti od 14.246,72 kn). Prehrana i higijena kupljena je iz vlastitih sredstava ili primljena iz donacije fizičkih ili pravnih osoba, a podijeljeno je ukupno 1,5 tona hrane i higijene.

Uz pomoć pruženu u vidu hrane i higijene pomoć je pružane i u drugim katergorijama robe, odnosno materijalnim oblicima pomoći. Radi se o pomoći pruženoj u vidu rabljene odjeće (563 kg), obuće (114 pari), higijenskih proizvoda(385 paketa iz donacije KZ Lepoglava), te robe iz donacije Vlade RH (podijeljeno 967 komada nove odjeće; 243 para cipela), te 152 komada raznih kućanskih potrepština u ukupnoj vrijednosti od 62.706,67 kn.

Sve aktivnosti iz redovne humanitarne djelatnosti Društva, uz postojeći FEAD projekt značajna su vrijednost i pomoć u podmirenju osnovnih životnih potreba stanovništva naše lokalne zajednice, a GDCK Ivanec zahvaljuje svim donatorima, kao i volonterima koji pružaju svoju nesebičnu pomoć u prijemu i distribuciji humanitarne pomoći.

Promjena veličine fonta
Kontrast