Veliko zanimanje građana za subvencije u poljoprivredi

Na skupu su građani mogli čuti na koje programe u poljoprivredi se mogu prijaviti i tko im kod prijave može pomoći.

Općina Maruševec organizirala je za poljoprivrednike s područja općine predavanje o subvencijama koje mogu ostvariti u ovoj godini. Skupu se odazvao iznimno veliki broj građana koji su iz prve ruke saznali detalje o poticajnim mjerama u poljoprivredi od strane Varaždinske županije, Ministarstva poljoprivrede, Lokalne akcijske grupe LAG Sjeverozapad, kao i o stručnoj pomoći za pripremu i prijavu projekata od strane Agencije za razvoj Varaždinske županije – AZRA d.o.o. i o garancijama Garancijske agencije Varaždinske županije.

Potpore Varaždinske županije namijenjene poljoprivrednicima u Maruševcu je predstavila Jasna Vresk, stručna suradnica u Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije, dok je o garancijama za kratkoročne kredite poljoprivrednim proizvođačima govorio Tomislav Šipek, direktor Garancijske agencije Varaždinske županije.

Tip operacije 6.3. koja je namijenjena malim poljoprivrednim proizvođačima predstavio je LAG Sjeverozapad. -Natječaj za ovu mjeru LAG će raspisati sredinom ožujka, a odaziv na predavanja koje smo organizirali tijekom veljače svjedoči da je interes za ovu mjeru izuzetno velik. Vjerujem da će se zainteresirani poljoprivredni proizvođači dobro pripremiti za ovu mjeru te da će biti uspješni na natječaju LAG-a – rekao je Mario Željezić, voditelj Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad.

Uz tip operacije 6.3 u Maruševcu su predstavljene i druge mjere iz Programa ruralnog razvoja, o kojima je govorila Mara Bogović, pročelnica podružnice Poljoprivredne savjetodavne službe Varaždinske županije dok je njezina kolegica Petra Pozder predstavila višestruku sukladnost, niz obaveznih zahtjeva i uvjeta koje moraju poštivati poljoprivrednici u obavljanju poljoprivredne djelatnosti na svojim poljoprivrednim gospodarstvima.

Okupljenim poljoprivrednicima o primjerima dobre prakse privlačenja sredstava za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje govorio je Krunoslav Lukačić, direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije. – Radi se o mjerama koje potiču razvoj ruralnog turizma ali i održivi razvoj ruralnih područja kao što je Varaždinska županija, a samim time i Općina Maruševec. AZRA za faze pripreme projektnih prijedloga, a potom i njihove provedbe posjeduje bogato iskustvo još od samih početaka raspisivanja poziva iz Programa IPARD, naglasio je Lukačić te pozvao građane da se jave u AZRA-u ne bi li što prije započeli s pripremom projekata za poboljšanje uvjeta rada na gospodarstvu i povećanje kapaciteta poljoprivredne proizvodnje.

Na predavanju u Maruševcu poljoprivrednim proizvođačima predstavnici osiguravateljnih društava – Croatia osiguranja i HOK osiguranja, predstavili su police osiguranja za poljoprivrednike, posebice takozvanu EU policu.

Puno uspjeha u privlačenju sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i ruralni razvoj poljoprivrednicima je zaželio i Damir Šprem, načelnik Općine Maruševec. -Ovo je prvo predavanje na početku godine koje smo pripremili, a bit će ih još tijekom godine, naročito iz razloga što se priprema novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Moramo se zajedno pobrinuti za našu i vašu egzistenciju i da ovaj ruralni kraj ne izumre, rekao je načelnik Šprem.

-Općina Maruševec kao druga najveća općina u Varaždinskoj županiji želi svojim poljoprivrednicima olakšati te im pomoći da je unaprijede i moderniziraju svoju poljoprivrednu proizvodnju. Poljoprivredni proizvođači s područja naše općine na predavanju su iz prve ruke dobili niz korisnih informacija o potporama i subvencijama koje su im s nekoliko razina dostupne i saznali koju dokumentaciju trebaju pripremiti za pojedini natječaj. Cilj nam je bio organizirati predavanje od kojeg će naši građani imati koristi i mislim da smo u tome uspjeli  – naglasio je Mario Klapša, zamjenik načelnika Općine Maruševec.

Skupu je nazočio i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, koji je pozvao poljoprivredne proizvođače da što bolje iskoriste mogućnosti koje su im dostupne za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Promjena veličine fonta
Kontrast