Održano predavanje o prevenciji imovinskog kriminaliteta

Ne bi li građanima skrenuli pozornost o važnosti prevencije te ih na praktičnim primjerima  upoznali s oblicima prijevara, u prostorijama Općine Maruševec organizirano je predavanje na temu prevencije imovinskog kriminaliteta.

Predavanje je održao načelnik Policijske postaje Ivanec Mario Medenjak, koji je okupljene građane upoznao s pojavnim oblicima prijevara te dao savjete kako prevenirati krađe iz kuća na temelju dosadašnjih iskustava i poznavanja stila i navika kradljivaca.

-Savjetujemo građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela. Građani bi uvijek trebali zaključavati kuće i stanove bez obzira što samo na kratko odlaze na tavan, u podrum, na vrt ili u trgovinu, ne bi smjeli ostaviti otvorene prozore, ključeve ispod otirača ili tegli s cvijećem kod ulaznih vrata. Nemojte držati sav novac, ušteđevinu ili zlatninu samo na jednom mjestu u kući, napravite popis nakita i vrijednih predmeta te ih fotografirajte. Također, zapišite si tvorničke brojeve i oznake vrijednih tehničkih predmeta i kućanskih aparata, istaknuo je načelnik PP Ivanec Mario Medenjak te dodao kako je u slučaju provale ili krađe iz kuće potrebno odmah pozvati Policiju na broj 192 te se što manje kretati po kući i ništa ne dirati.

Na predavanju je istaknuto kako je važno ne puštati u kuću ili stan nepoznate osobe, ne dozvoliti da se iste bez nadzora kreću po kući, potrebno je biti oprezan i ne nasjedati na „ljubaznost“. Osim toga, ne treba plaćati otkupninu na pakete koje niste naručili, ili ih kupovati na ulici ili ispred trgovine te svakako o svemu sumnjivom obavijestiti susjeda, rodbinu pa čak ako procijenite, javiti u Općinu.

Ovo korisno predavanje za građane organizirala je Općina Maruševec u suradnji s Policijskom postajom Ivanec, a predavanje su pratili i načelnik Općine Maruševec Damir Šprem te njegov zamjenik Mario Klapša.

Ovdje preuzmite Savjete za samozaštitu

Promjena veličine fonta
Kontrast