Potpredsjednik Vlade Štromar obišao klizište u Maruševcu

Općinu Maruševec posjetio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, U društvu općinskog načelnika Damira Šprema, njegovog zamjenika Maria Klapše i člana Uprave Hrvatskih cesta Alena Leverića obišao je radilište na projektu Sanacije klizišta u Maruševcu. Radovi su vrijedni gotovo 500 tisuća kuna, a u sufinanciranje uključilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

– U ovih godinu i nešto od kad sam ministar graditeljstva i prostornog uređenja, potpisao sam više od 300 milijuna kuna za razne projekte u Varaždinskoj županiji. Uglavnom su to energetske obnove bolnica, škola, dječjih vrtića, ali tu su i komunalni projekti, uređenje cesta, uređenje groblja, rasvjeta, a fokusirali smo se i na klizišta koja su veliki problem sjevera Hrvatske. Problem imaju naši građani koji ne mogu kvalitetno komunicirati, dolaziti do svojih radnih mjesta ili polja – ljudi ne mogu kvalitetno odrađivati svoj posao, a tu je i opasnost za kuće – istaknuo je Štromar dodavši kako je prvi put Ministarstvo osiguralo 10 milijuna kuna u tom natječaju, od kojih je u Varaždinsku županiju uloženo više od 3 milijuna kuna. – Klizište u Maruševcu 345 tisuća kuna sufinanciranje od strane našeg ministarstva, a cijeli projekt je vrijedan oko 500 tisuća kuna, a razliku daje sama općina. Općine i gradovi u Varaždinskoj županiji imaju puno veće prihode u ovoj godini nego što su imali prošle godine, izmijenili smo zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave pa sad i te općine i gradovi mogu realizirati svoje projekte sufinanciranjem svega onoga što se nudi na europske projekte, na projekte za koje imaju sredstva naša ministarstva, tako da se komunalni standard u Varaždinskoj županiji može povećati puno više nego dosad – rekao je ministar Štromar.

Štromar je dodao kako u Varaždinskoj županiji ima još problema koje treba rješavati:
– Imamo puno problema u Bednji, Ivancu, Lepoglavi, Klenovniku, na Vinici, u ovim briježnim krajevima u županiji, s time da moram reći da smo osigurali sredstva u prijedlogu rebalansa proračuna te u proračunu za sljedeću godinu u Hrvatskim vodama, gdje će se načelnici i gradonačelnici moći javiti za sanaciju svojih klizišta, ako je klizište bilo zbog utjecaja vode. Osigurali smo 50 milijuna kuna, a to je pet puta više nego što smo osigurali u ovoj godini. Siguran sam da ćemo u sljedeće dvije godine riješiti sve probleme klizišta na sjeveru Hrvatske i u Varaždinskoj županiji, a na način da građani imaju od toga koristi, da mogu do svojih kuća i da komunikacija bude normalna, zaključio je Štromar.

Zbog klizišta u Maruševcu nisu bili ugroženi životi, ali su bile ugrožene prometnice, istaknuo je načelnik Šprem. -Paralelno se radi aglomeracija i svako premještanje sa strojevima bi izazvalo klizište. Probleme imamo jer je tu većinom pjeskovito tlo i ono samo po sebi klizi. Prilikom početka radova je cijelo klizište bilo pokriveno folijama da ne dođe do protjecanja vode kako bi se moglo graditi – istaknuo je načelnik i dodao da ovo nije jedina problematična dionica: – Imamo problema u Cerju na županijskoj cesti, zatim ispod osnovne škole jer smo dobivanjem dvorane dobili i veliku nepropisnu plohu – oborinske vode nemaju kud i stvaraju na okolnim terenima klizišta. To je klizište prije nekoliko godina uspješno sanirano, ali svjedočimo u zadnjih godinu dana da u kratkom vremenu padne velika količina vode pa se aktiviralo to klizište. Zato za iduću godinu svakako moramo razmišljati da to saniramo.
Načelnik je još jednom izrazio zadovoljstvo zbog, kako je naglasio, sudbonosne odluke Vlade da JLS dobiju više sredstava iz državnog proračuna.

– Ministarstva su otvorila svoja vrata, a samo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je u općinu Maruševec uložilo 650 tisuća kuna. To je, dakle, samo iz jednog ministarstva, a mi smo prijavili 11 projekata, 11 milijuna kuna i samo je iz tog ministarstva došlo toliko. To je cifra koja je prije iz države u općinu Maruševec dolazila u jednom mandatnom razdoblju od četiri godine – zaključio je Šprem.

Član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić govorio je o rješavanju problematike sigurnosti prometa na državnoj cesti D35. – Danas smo imali jedan vrlo važan sastanak s načelnikom Općine Maruševec. Naime, na području općine postoji jedno vrlo kritično mjesto, pješački prijelaz koji dovodi u opasnost živote, posebice djece. Dogovorili smo da u roku od par dana kreće osvjetljavanje tog prijelaza, a razgovarali smo i o projektu brze ceste Varaždin-Lepoglava, jer dio zaobilazi općinu Maruševec. Načelniku je prezentirano da javna nabava za projekt, odnosno poslovi vezani uz dokumentaciju kreću početkom prosinca. Osim toga, dogovorili smo se da ćemo sad sagledati do kraja godine sva kritična mjesta na području općine, dodati osvjetljenja na pješačke prijelaze i samim time povećati razinu sigurnosti građana ove općine, ali i svih onih koji prometuju ovom državnom cestom – otkrio je novinarima Leverić.

Izvor: Aktualno.hr

Promjena veličine fonta
Kontrast