Pošta s potpisom Gustava Krkleca

Zagreb, 30. listopada 2017. godine – Književnik Gustav Krklec preminuo je na 1977. godine u Zagrebu, u 78. godini života.

Poštanski ured Hrvatske pošte u Maruševcu na sve je pošiljke poslane 30. listopada otisnuo prigodni žig – potpis Gustava Krkleca, u povodu obilježavanja 40. obljetnice smrti poznatog hrvatskog književnika Gustava Krkleca. U suradnji s Varaždinskim klubom kolekcionara, a u istom povodu Udruga Prijatelja dvorca Maruševca tiskala je dopisnicu s likom književnika Krkleca.

Ovo su samo neke od aktivnosti obilježavanja godišnjice smrti Gustava Krkleca, u organizaciji Udruge prijatelja dvorca Maruševca i Općine Maruševec. Općinska delegacija je naime, 30. listopada posjetila groblje Mirogoj u Zagrebu te se poklonila sjeni Gustava Krkleca i na njegov grob na Mirogoju položila vijenac i zapalila svijeću. U prostorijama Općine održana je glazbeno-poetska večer prema nazivu pjesme Gustava Krkleca „Bezimenoj“, a obilježavanje se nastavilo nedjeljnom svetom misom zadušnicom u crkvi sv. Jurja, na kojoj su prigodni program izveli učenici Osnovne škole Gustav Krklec iz Maruševca.

Gustav Krklec najpoznatiji je po svojoj književnosti, tj. poeziji. Prvu zbirku pjesama “Lirika” objavio je 1919. godine. Iste godine izašla je i njegova drama “Grobnica”, praizvedena u Varaždinu već 1920. godine, u kojoj kaže da se rodio kao zakoniti sin Gustava Krkleca, stare zagorske korenike, i Hermine Krklec, rođene Wells. Uz poeziju, Krklec rano počinje pisati feljtone i surađivati u novinama i časopisima. Napisao je brojne pjesme za djecu, te majstorske dnevno-kritičarske zapise Lica i krajolici 1954. i Pisma Martina Lipnjaka iz provincije 1959. u kojima pokazuje izniman dar za uočavanje i opis pojedinosti. Krklec je 1974. godine postao predsjednik Društva književnika Hrvatske, a sljedeće godine i predsjednik Saveza književnika Jugoslavije.

Preminuo je 30. listopada 1977. godine u Zagrebu, a na stotu godišnjicu njegova rođenja 1999. godine, podignuta mu je spomen ploča u Maruševcu, gdje je proveo djetinjstvo.

Promjena veličine fonta
Kontrast