Glazbeno-poetska večer Bezimenoj i Hommage Jurici Vargi

Pozivamo Vas u četvrtak, 29. studenoga 2018. godine u prostorijama Općine Maruševec s početkom u 18 sati na 2. Glazbeno-poetsku večer Bezimenoj u čast književniku Gustavu Krklecu, kao i na Hommage dvorskom slikaru Jurici Vargi.

Obilježavanje organiziraju Udruga Prijatelja dvorca Maruševca, Općina Maruševec, Ogranak Matice hrvatske Varaždin i Udruga Ritam misli.

Gustav Krklec hrvatski je književnik rođen 1899. godine u Udbinji kraj Karlovca. Djetinjstvo je proveo u Hrvatskome zagorju, zbog očeve službe. Osnovnu je školu pohađao u Maruševcu, sa dva brata i tri sestre. Upravo je Maruševec ostao jedno od glavnih motiva u Krklecovom literarnom radu. Klasičnu gimnaziju u Varaždinu upisao je 1909. godine, a 1915. je upisao sedmi razred u klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Sljedeće godine nastavio je školovanje na Šušku i tamo maturirao 1918. godine. Iste godine započeo je studij poljoprivrede u Beču, nakon jednoga semestra vratio se u Zagreb i upisao Filozofski fakultet, gdje je tri semestra studirao filozofiju. Priključio se književnom krugu mladih ekspresionista te s A. B. Šimićem i N. Milićevićem pokrenuo časopis Juriš (1919.).

Gustav Krklec najpoznatiji je po svojoj književnosti, odnosno poeziji. Prvu zbirku pjesama “Lirika” objavio je 1919. godine. Iste godine izašla je i njegova drama “Grobnica”, praizvedena u Varaždinu već 1920. godine. Krklec je 1974. godine postao predsjednik Društva književnika Hrvatske, a sljedeće godine i predsjednik Saveza književnika Jugoslavije. Preminuo je 30. listopada 1977. godine u Zagrebu, a na stotu godišnjicu njegova rođenja 1999. godine, podignuta mu je spomen ploča u Maruševcu.

Jurica Varga rođen je 7.4.1950. godine u Varaždinu. Slikarstvom se počeo baviti od svoje osamnaeste godine, a prvi svoj atelje uredio je u Varaždinskoj industriji svile gdje je bio zaposlen. Izlagao je na više od stotinu izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji i drugim zemljama.  Bio je sudionik i organizator mnogobrojnih likovnih kolonija i aukcija. Bio je voditelj Sekcije udruženih likovnih stvaralaca Varaždina i likovne grupe Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize te ostalih tjelesnih invalida, te član varaždinskog Likovnog udruženja. U 30-tak godina Jurica Varga prošao je nekoliko faza, od zaokupljenosti temom vezanom uz Dvorac Maruševec, varaždinske bajere, pejzaže uz Dravu, vedute gradova, mrtve prirode, animalni ciklus, te do lica klaunova i ciklusa posvećenom biblijskim temama. Najčešće je koristio likovne tehnike ulje na platnu, kartonu i lesonitu te akvarel na papiru. Živio je i radio u Varaždinu. Društvo prijatelja dvorca Maruševca dodijelilo mu je počasnu titulu “dvorskog slikara”. Poznati „Dvorski slikar” iz Varaždina Jurica Varga umro je 3. prosinca 2008. godine u svom ateljeu. Osim njegovih vrsnih slika sjećamo se njegovog prijateljskog osmijeha i velikog šeširu koje nije skidao.
Promjena veličine fonta
Kontrast