Otvoren moderni dječji vrtić Čarolija u Bikovcu

U Bikovcu, u Općini Maruševec, danas je otvoren novoizgrađeni objekt za provedbu programa odgojno-obrazovnog rada s djecom od godine dana starosti pa do polaska u školu.

– Otvaramo objekt koji je najveće ulaganje od proširenja škole i izgradnje dvorane. Posebno nam je drago se jedna obitelj, koja se ne bavi time, kojoj to nije biznis, odlučila na taj korak i uložila svoja sredstva te doprinijela povećanju standarda općine Maruševec – kazao je Šprem te podsjetio da je općinska vlast povećala dotacije za dječje vrtiće i studente, nastavila s besplatnim radnim bilježnicima, a iduće godine planira dodatno povećati izdavanja za vrtiće kako bi mladi ostali u općini Maruševec.

Investiciju cjelokupne izgradnje zgrade društvene namjene realiziralo je trgovačko društvo KTD d.o.o. čija je primarna djelatnost proizvodnja namještaja po mjeri te opremanje interijera poslovnih i privatnih prostora. – Proces osnivanja odgojno-obrazovne ustanove je strašno zahtjevan, što nalažu hrvatski pedagoški standardi obrazovanja. Ponosni smo na investiciju, to nam je bila životna želja. I kao roditeljima prijašnjih godina kada su naša djeca pohađala vrtić tražili smo ustanovu koja će kompletno biti podređena djeci. Ključnu će ulogu imati odgojitelji koji su pomno birani i preuzimaju vodstvo ove ustanove. Imamo četiri odgojne skupine, jasličare i tri vrtićke. U ponedjeljak otvaramo svoja vrata  i imat ćemo 55-ero djece, a popunit ćemo do 72 djece koliko je kapacitet ustanove. Moram dodati da će se djeca hraniti zdravo, s povrćem i ubuduće voćem koji su uzgojeni u povrtnjaku i voćnjaku na našem imanju – kazala je Davorka Kumrić, supruga investitora, te dodala da će u vrtiću biti šestero zaposlenih koji će brinuti o djeci s područja općina Maruševec, Vidovec i Donja Voća te grada Ivanca.

Ukupna vrijednost investicije iznosi milijun i pol kuna, djelomično je financirana vlastitim sredstvima investitora dok se ostatak financijskih sredstava osigurava kroz dugoročni kredit kojeg plasira Privredna banka d.d. po programu HBOR-a uz 4 posto kamate. Investicijski pothvat realiziran je u razdoblju od ožujka 2017. do travnja ove godine.

Objekt je danas obišao i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. – Općina Maruševec je jedna od najvećih u Varaždinskoj županiji, ima više od 6 tisuća stanovnika i puno potreba za odgojem i obrazovanjem. Nakon što je škola preuređena za jednosmjensku nastavu, nakon što je izgrađena adekvatna dvorana, jedan vrtić nije bio dovoljan i to su privatni poduzetnici primijetili, ali podršku je dao i načelnik sa svojim timom. Dodaje se kvalitetniji standard za odgoj naše djece, ali i roditeljima puno znači. Danas roditelji nemaju toliko vremena, baka servis više nije toliko atraktivan, a i nove metode i modeli obrazovanja stižu pa treba imati profesionalne ljude, odgajatelje i nastavnike, koji će pripremati našu djecu za sve izazove koji ih očekuju u budućnosti. Veseli me informacija da se već razmišlja o proširenju vrtića jer ima sve više potreba – rekao je Štromar te podsjetio da općine i gradovi sami kreiraju odgojno-obrazovnu politiku, a Vlada je izmjenama zakona o financiranju općina i gradova omogućila veći lokalni proračun pa imaju veće mogućnosti pomaganja i privatnoj i javnoj inicijativi.

Otvorenju dječjeg vrtića Čarolija nazočio je i pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin.

Načelnik Općine Maruševec Damir Šprem nije krio zadovoljstvo. – Općina je ponosna i sretna na današnji dan jer se otvara objekt koji je najveće ulaganje od proširenja škole i dvorane. Posebno nam, je drago što se jedna obitelj čija primarna djelatnost nisu vrtići odlučila na ovakav pothvat te investirala svoja privatna sredstva u izgradnju vrtića, rekao je načelnik Šprek, najaviviši pritom i povećanje financijske pomoći za mlade roditelje iduće godine. –Općina je od početka godine povećala dotaciju za dječje vrtiće i studente, a nastavljamo s nabavkom besplatnih radnih bilježnica. Ako će nam financijsko situacija to dopustiti, iduće godine planiramo još povećanja za dječje vrtiće, kako bi mlade obitelji i njihova djeca ostali u našoj općini, zaključio je Šprem.

Otvaranju ovog hvalevrijednog projekta nazočili su i zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec Josip Špoljar.

 

Promjena veličine fonta
Kontrast