Općina Maruševec pri vrhu po transparentnosti u Republici Hrvatskoj

Maruševec, 7. srpnja 2017. – Hrvatski institut za javne financije objavio je ovogodišnju listu transparentnosti županijskih, gradskih i općinskih proračuna, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Po listi transparentnosti, Općina Maruševec s ocjenom 4 zauzela je drugo mjesto. Uz našu općinu, na drugom mjestu s područja naše županije nalaze se i grad Varaždinske Toplice, te općine Breznički Hum, Trnovec Bartolovečki i Vidovec, dok je u kategoriji jedinica regionalne samouprave Varaždinska županija kao i proteklih godina proglašena najtransparentnijom, uz Krapinsko-zagorsku, Međimursku županiju i druge. Jedina općina koja je na vrhu po transparentnosti iz naše je županije Općina Martijanec te gradovi Ivanec, Lepoglava i Ludbreg.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2015., polugodišnje izvršenje proračuna za 2016., prijedlog proračuna za 2017., izglasani proračun za 2017. i proračunski vodič za građane za 2017.

Rezultat istraživanja komentirao je i načelnik Općine Maruševec Damir Šprem istaknuvši kako će Općina Maruševec osigurati svojim građanima isti životni standard kao što je i drugim sredinama, na odgovorni i javni način. –Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava te na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. Kako bi u sljedećem istraživanju Općina Maruševec ostvarila bolji rezultat i bila na vrhu po transparentnosti, moj zamjenik Mario Klapša i ja radimo na novoj, boljoj internetskoj stranici koja će institucijama ali prvenstveno građanima ponuditi sve relevantne podatke o Općini, kazao je načelnik Šprem.

Uz ostalo, Institut je utvrdio kako je prosječna transparentnost gradova niža od županijske (prosjek 3,7), a samo 38 od 128 gradova objavilo je svih pet dokumenata. Prosječna transparentnost općina i dalje zaostaje (2,8). Niti jedan dokument nije objavilo 40 općina, njih 50 je objavilo samo jedan dokument, ali za razliku od prethodnog ciklusa istraživanja – kad je samo 8 općina objavilo svih pet dokumenata, u ovom ciklusu istraživanja, 68 općina objavilo je svih pet dokumenata.

Promjena veličine fonta
Kontrast