U Maruševcu održana glazbeno-poetska večer „Bezimenoj“

Maruševec, 26. listopada 2017. godine U organizaciji Udruge Prijatelja dvorca Maruševca, Općine Maruševec, Ogranka Matice hrvatske Varaždin i Udruge Ritam misli, u zgradi Općine Maruševec održana je glazbeno-poetska večer pod nazivom „Bezimenoj“, prema pjesmi Gustava Krkleca.

Glazbeno-poetsku večer posvećenu jednom od najvažnijih književnika 20. stoljeća, Gustavu Krklecu, dramaturški je osmislila Ljubica Ribić, a njegove su stihove okupljenim građanima interpretirali Dražen Marek, Ljubica Ribić, Đurđica Garvanović Porobija, Nenad Slukić, Zlatko Peharda, Ivica Pepelko, Milan Novak, Nenad Slukić i Stjepan Kolenko. Osim spomenutih, stihove pjesama Gustava Krkleca recitirali su i učenici Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec, dok su u glazbenom dijelu nastupili učenici i profesori Srednje škole Maruševec.

Po završetku glazbeno-poetske večeri, predsjednica Udruge Prijatelja dvorca Maruševca Blanka Glavica-Ječmenica najavila je i druge aktivnosti kojima će se obilježiti četrdeseta godišnjica smrti književnika Gustava Krkleca, počevši od nedjeljne svete mise  zadušnice u crkvi sv. Jurja, kao i jedinstvene prilike da mještani i štovatelji velikog književnika pošalju iz pošte Maruševec pismo sa prigodnim žigom – potpisom Gustava Krkleca.

U suradnji s Varaždinskim klubom kolekcionara, Udruga Prijatelja dvorca Maruševca tiskala je dopisnicu koju su podijelili okupljenima, a u ponedjeljak će se zajedno s općinskom delegacijom pokloniti sjeni Gustava Krkleca te na njegov grob na Mirogoju položiti vijenac i zapaliti svijeću. Glazbeno-poetsku večer su uz ostale, pratili i načelnik Općine Maruševec Damir Šprem, njegov zamjenik Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar. Načelnik Šprem pozdravio je okupljene te poželio da se i dogodine svi zajedno nađu na istom mjestu, kao i da će ovakvi i slični kulturni događaji i dalje imati punu podršku Općine.

Gustav Krklec najpoznatiji je po svojoj književnosti, odnosno poeziji. Prvu zbirku pjesama “Lirika” objavio je 1919. godine. Iste godine izašla je i njegova drama “Grobnica”, praizvedena u Varaždinu već 1920. godine. Krklec je 1974. godine postao predsjednik Društva književnika Hrvatske, a sljedeće godine i predsjednik Saveza književnika Jugoslavije. Preminuo je 30. listopada 1977. godine u Zagrebu, a na stotu godišnjicu njegova rođenja 1999. godine, podignuta mu je spomen ploča u Maruševcu, gdje je proveo djetinjstvo.

Promjena veličine fonta
Kontrast