Održana 111. sjednica Skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Maruševec

U subotu 27. siječnja ove godine u Domu kulture Općine Maruševec 111-tu redovnu godišnju sjednicu Skupštine održalo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Maruševec.

Uz članove društva, sjednici su nazočili načelnik Općine Maruševec Damir Šprem i njegov zamjenik Mario Klapša, predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Maruševec Zdravko Kukec i Armin Varga, velečasni župe sv. Jurja Maruševec Krunoslav Milovec, ravnateljica Srednje škole Maruševec s pravom javnosti Đurđica Gavranović Porobija, predstavnici Kuburaške udruge Maruševec i Udruge branitelja općine Maruševec te predstavnici sedamnaest prijateljskih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Donjeg Ladanja, Gornjeg Vratna, Gornjeg Ladanja, Tužna, Klenovnika, Babinca, Salinovca, Ljubešćice, Nedeljanec-Prekna, Lovrečan-Dubrave, Vrbna, Nove Vesi, Margečana, Pregrade, Strmca Podravskog, Donje Voće i Petrijanca.

Na sjednici su podnesena izvješća o radu društva u 2017. sa izvješćem Zapovjedništva, financijsko-materijalnom poslovanju, izvješće Nadzornog odbora te su usvojeni Plan rada i Financijski plan za 2018. godinu s projekcijom za 2019..

Iz Izvješća o radu izdvaja se da je u 2017. godini društvo imalo 28 operativnih vatrogasaca, osposobljenih odgovarajućim vatrogasnim zvanjem, obavljenim liječničkim pregledom i osiguranim od posljedica nesretnog slučaja, koji se svi uzbunjuju putem javne sirene i SMS-porukama iz vatrogasnog operativnog centra Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, ne bi li izlazak na intervencije bio u što kraćem vremenu i što većem broju. Prema strukturi zvanja, vatrogasaca je 25, vatrogasaca I. klase 12, dočasnika 7, dočasnika I. klase 8, časnika 1, časnika I. klase 3, viših vatrogasnih časnika 3, počasna časnika 2, članova bez ispita 12 te članova podmlatka i mladeži 22. Gledano prema specijalnostima, 5 vatrogasaca ovlašteno je od strane Ministarstva unutarnjih poslova za samostalno vođenje vatrogasnih intervencija i primjenu javnih ovlasti, 8 vatrogasaca je osposobljeno za gašenje požara raslinja i helikoptersko desantiranje, 9 vatrogasaca je obučeno za rad s motornom pilom, 1 vatrogasac je obučen za strojara, 4 vatrogasca su obučena za rad s aparatima za zaštitu dišnih organa, 1 vatrogasac je prošao obuku u simulatoru plameih udara, 1 vatrogasac je prošao obuku za gašenje i spašavanje u zatvorenom prostoru, dok su 2 vatrogasca u zanimanju vatrogasnog tehničara. Kroz godinu društvo je održalo 40 sastanaka svih članova društva.

Od operativnog djelovanja vatrogasne postrojbe u 2017. godini bilo je ukupno 25 intervencija, od čega 11 požara (7 otvorenog prostora, 3 dimnjaka i 1 obiteljske kuće) i 14 tehničkih intervencija. Na svih 25 intervencija ukupno je sudjelovalo 149 vatrogasaca pri čemu je svaki vatrogasac utrošio 53 radne minute po intervenciji; dakle na svih 25 intervencija 149 vatrogasca zajednički su utrošili 3.290 radnih sati. Statistički gledano, broj intervencija u godini naspram pretnodne 2016. veći je za 68 posto. Vatrogasci s najviše izlazaka na intervencije su Matijašec Adrian (17), Buden Josip (16), Možanić Darko (15), Cerjan Igor (11) te sa po 10 izlazaka Podbojec Vladimir, Kveštek Miroslav i Vrbanec Filip. Osim operativnog djelovanja vatrogasne postrojbe, društvo je imalo i petnaestak ostalih aktivnosti: držanje počasne straže uz odar pokojnog župnika vlč. Martina Mezaka te sudjelovanje na njegovoj sahrani, čuvanje svetog groba za Uskrs, sudjelovanje na danima foklora te u povorci “Jura Zeleni” povodom Dana Općine, sudjelovanje voditelja ekipa vatrogasne mladeži i podmlatka na seminarima u Fažani u Kampu vatrogasne mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice, obilježavanje blagdan Sv. Florijana misom u župnoj crkvi sv. Jurja, držanje predavanja i prezentacije po školama s ciljem uključivanja djece u društvo te posjet dječjem vrtiću Pčelica Maja, taborovanje na Ivanščici sa predavanjem o čitanju i tumačenju zemljivoda i snalaženju u prirodi, sudjelovanje na 1. braniteljskom turniru “Heroji Maruševca”, sudjelovanje predstavnika na vatrogasnoj olimpijadi u Vilachu, sa Udrugom branitelja Maruševec sudjelovanje u obilježavanju 22. vojno-redarstvene obljetnice Oluje, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, posjet delegacije Hrvatskom saboru, sudjelovanje voditelja mladeži na seminaru na Ravnoj Gori, posjet mladeži i podmlatka Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Varaždina i Muzeju hrvatskog vatrogastva, posjet Veteranskom centru u varaždinskoj vojarni i vojnoj kapelici te kićenje božićne jelke od strane najmlađih članova.

Sa svojim natjecateljskim ekipama, Društvo je sudjelovalo na 8. po redu natjecanju sa zaprežnim špricama Kupa Nove Vesi gdje je muška ekipa 2. srpnja 2017. osvojila 3. mjesto, na Drugom memorijalu Božidar Plečko u Vidovcu 19. kolovoza 2017. gdje su djeca muška imala svoj prvi nastup i u konkurenciji od 14 ekipa osvojila 6. mjesto, na 6. Kupu DVD-a Tužno 26. kolovoza 2017. djeca muška u konkurenciji od 12 ekipa osvojila su 3. mjesto, u Lepoglavi 1. listopada 2017. na 12. natjecanju vatrogasne mladeži Varaždinske županije nastupila su djeca muška i u konkurenciji od 52 ekipe osvojili 39. mjesto, a ekipa vatrogasne mladeži u konkurenciji od 22 ekipe osvojila 18. mjesto.

Što se tiče provedenih osposobljavanja u 2017. godini, 3 člana su osposobljena za temeljno zvanje vatrogasac te su osposobljeni vatrogasci za viša zvanja, i to: 2 vatrogasca I. klase, 2 dočasnika, 2 dočasnika I. klase, 2 časnika, 1 časnik I. klase. 1 vatrogasac je osposobljen kod Ministarstva unutarnjih poslova za samostalno vođenje intervencija i primjenu javnih ovlasti, 1 vatrogasac je prošao obuku u simulatoru plamenih udara, 1 vatrogasac je obučen za rad s aparatima za zaštitu dišnih organa, i 1 vatrogasac je obučen za gašenje i spašavanje iz zatvorenog prostora.

Društvo je u 2017. godini ostvarilo ukupne prihode u visini od 555.315,37 kn, od čega se najveći dio odnosi na prenesena sredstva koja je društvo štedjelo na posebnom računu Zagrebačke banke u iznosu od 252.811,28 kn, višak prihoda iz 2016. godine u iznosu od 87.084,53 kn, prihod iz općinskog proračuna Općine Maruševec iznosio je 145.400,00 kn, donacije pravnih i fizičkih osoba iznosile su 63.812,52 kn te ostali prihodi iznosili su 6.204,04 kune. Ukupni rashodi iznosili su 531.505,17 kn, od čega je najveći dio utrošen za nabavku vatrogasnog vozila 388.020,82 kuna (MAN, 2004. godine proizvodnje sa 3 sjedeća mjesta, 162 kw snage motora, 6.871 ccm radnog obujma, maksimalne brzine 90 km/h, najveće dopuštene mase 10.000 kg, Ziegler pumpom 28/8 sa visokim tlakom i rezervoarom za vodu zapremine 3.200 lit, 2 brzonavalna vitla po 50 m dužine, rasvjetnim stupom sa po 2 reflektora, pogonom 4×4). Na dan 31.12.2017. godine stanje transakcijskog računa iznosilo je 23.810,20 kn.

Iz Plana rada za 2018. i nadalje je prioritet održavati sastanke svih članova jednom mjesečno, usavršavati, školovati i obučavati vatrogasce za nova zvanja i specijalnosti, primanje novih članova u društvo, nabavljati neophodnu vatrogasnu opremu te suradnja s drugim vatrogasnim društvima te udrugama unutar naše općine. Veća pažnja ove godine stavljena je na rad s ekipama djece i mladeži. U Financijskom planu za 2018. godinu s projekcijom za 2019., koji uključuje plan prihoda i rashoda, plan zaduživanja i otplata sa obrazloženjem, planirani su ukupni prihodi i rashodi u visini od 200.000,00 kuna.

Na kraju Skupštine podijeljene su spomenice i diplome. Tako su spomenicu za godine vjernosti društvu primili Brlenić Dejan (10), Pižeta Josip (30) i Varga Dr. Damir (30), Gašparić Mario (40) i Vrbanec Ivan (50). Uvjerenje za osposobljavanje za zvanje vatrogasca uručeno je Bregović Mihaeli, Kolenko Nikolini i Peharda Ani, za vatrogasca I. klase uručeno je Hainž Draženu i Martinčević Melani, za dočasnika Martinčević Mirjani i Matijašec Adrianu, za dočasnika I. klase Strbad Kristini, Grobenski Josipu i Fatiga Marijanu, za časnika Korpar Marini i Vrbanec Filipu te za časnika I. klase Cerjan Igoru. Filipu Vrbanecu uručeno je i uvjerenje za spasioca iz dubina i visina, gašenje i spašavanje iz otvorenog prostora, rad s aparatima za zaštitu dišnih organa, osposobljenost u simulatoru plamenih udara te zvanje vatrogasnog tehničara. Naposlijetku, zbog posebnih zasluga, najvatrogascem 2017. godine proglašen je Miroslav Kveštek, dok je odlukom Skupštine Armin Varga proglašen počasnim zapovjednikom, a Ivan Vrbanec počasnim predsjednikom Društva.

Nakon završenog službenog dijela Skupštine nastavljeno je zajedničko druženje, a za dobro raspoloženje prisutnih pobrinuo se glazbeni sastav „Ansambl Zagorje“.

Promjena veličine fonta
Kontrast