Održan prijem novorođene djece i roditelja

Maruševec, 6. rujna 2017. godine – Primanje je održano za  17 novorođenih beba i njihovih roditelja, jer je Općini Maruševec pametna natalitetna politika neophodna i visoko među prioritetima.

U prilog tome govori i današnje, ujedno drugo primanje i darivanje novorođene djece u ovoj godini, u kojoj je na području općine rođeno 32 djece. Osim toga, za potrebe predškolskog odgoja Općina Maruševec sufinancira boravak djece u vrtićima, a  gradi se još jedan vrtić u našoj općini, što je također pokazatelj kako lokalna zajednica brine o potrebama svojih sumještana, o problematici djece i mladih ljudi.

– Izuzetno smo sretni da u Općini Maruševec možemo prirediti drugo ovogodišnje darivanje za novorođenčad i da imamo zapažen broj novorođene djece u odnosu na prijašnje godine. U prvom ovogodišnjem darivanju bilo je 15 novorođenčadi, a na današnjem još 17. Nadam se da će do kraja godine općina biti bogatija za 50 djece, kako bismo smanjili demografsku razliku koja nam se svake godine sve više povećava. I dalje ćemo pomagati mladim roditeljima s novorođenčadi, ali isto tako i kasnije za vrijeme školovanja. Naši sugrađani znaju da smo ove godine krenuli s besplatnim radnim bilježnicama, a nastavit ćemo to i u idućoj godini te pokušati u proračunu predvidjeti dodatna sredstva tako da bi imali još neke mogućnosti u osnovnom školstvu. Nastavljamo stipendirati studente, s mogućnošću povećanja naknada u sljedećoj proračunskoj godini. Isto tako razmišljamo i o povećanju naknada za novorođenčad kako bismo što više pomogli roditeljima i smanjili trošak u prvim danima sreće s djecom – rekao je tom prilikom načelnik Općine Maruševec Damir Šprem, koji je podsjetio da naknada za prvo dijete iznosi 1.000, a za svako sljedeće 1.500 kuna.

Statistika odnosno stopa nataliteta je, kao i u gotovo svim jedinicama lokalne samouprave u našoj županiji tako i u Općini Maruševec poražavajuća. Bilježimo višegodišnji trend prema kojem broj umrlih bitno nadmašuje broj novorođenih. U ovoj su godini 32 novorođena mještana, a 61 ih je preminulo. Zbog tih činjenica, Općina Maruševec se raduje novorođenoj djeci i promišlja o novim mjerama natalitetne politike koje će uključivati povećanje potpora roditeljima, a definitivno kasnije i nastavak opremanja osnovnoškolaca kako bi se rasteretili kućni budžeti roditelja, uz standardno sufinanciranje prijevoza, školske kuhinje, i drugog, sve s ciljem uravnoteženja stope nataliteta i mortaliteta.

– Stoga na kraju mogu samo obećati da ćemo se kao lokalna vlast potruditi da odrastanje beba koje danas primamo i onih koje ćemo u budućnosti upoznati bude što ljepše i kvalitetnije, kazao je za vrijeme primanja načelnik Općine Maruševec Damir Šprem.

Primanju su uz ostale nazočili i predsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec Josip Špoljar i župnik Župe Svetog Jurja u Maruševcu, vlč. Krunoslav Milovec.

Promjena veličine fonta
Kontrast