Čiselska nedela u Maruševcu

Obilježavajući 12 godina svoga postojanja, Kuburaška udruga Maruševec uz pokroviteljstvo Općine Maruševec i ove je godine pripremila bogat program u povodu obilježavanja blagdana Čiselske nedele.

Obilježavanje je započelo u subotu, 29. rujna u Domu kulture u Čalincu održavanjem 7. dramske večeri na kojoj su nastupile skupine; Udruga žena Vidovec, Dramska sekcija KUD-a Jesenje iz Jesenja i Priločka amaterska scena iz Preloga.

Obilježavanje se nastavilo u subotu, 6. listopada Kotlovijadom – pripremanjem kotlovine te druženjem građana ispred zgrade Općine Maruševec. Prva Kotlovijada u Maruševcu okupila je 14 ekipa, a zabavni program vodio je kazališni, televizijski i filmski glumac Vid Balog. Kotlovijadu je posjetio i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Tradicionalno obilježavanje Čiselske nedele započelo je prve nedjelje u mjesecu, 8. listopada u 8 i 30 sati pucanjem Budnice Kuburaške udruge Maruševec, koja je ujedno označila početak i 7. sajma u Maruševcu. Na sajmu kojeg je otvorio načelnik Općine Maruševec Damir Šprem u društvu zamjenika načelnika Maria Klapše predstavilo se 17 izlagača. Otvorenju sajma u 10 sati nazočili su i čelnici susjednih općina i gradova; Lepoglave, Klenovnika, Petrijanca, Vidovca, Sračinca, ali i načelnik Općine Novo Virje iz Koprivničko-križevačke županije, Branko Mesarov.

Nakon otvorenja sajma, održana je Sveta misa u Župnoj crkvi Svetog Jurja za sve žive i pokojne kuburaše Općine Maruševec. Koncelebrirano misno slavlje predslavio je vlč. Nikola Markušić župnik iz Novog Virja, a pjevanje na misi predvodio je župni zbor Sv. Josipa iz Novog Virja pod vodstvom gđe Katice Ištvan.

Po završetku Svete mise održan je zajednički nastup kuburaških udruga koje su se odazvale pozivu Kuburaške udruge Maruševec, nakon kojeg je uslijedio nastup Kulturno-umjetničkog društva Klaruš iz Maruševca.

U sklopu programa Čiselske nedele u Maruševcu održano je kuburaško natjecanje. Natjecanju su se odazvali Športsko kuburaško društvo Radobojska kubura Radoboj, Kuburaško društvo Glasna kubura Kamenica, Kuburaško društvo Tri Kralja Jakovlje, Športsko-kuburaška udruga Cigrovec, Kuburaško društvo Kubure Jesenja, Kuburaško društvo Sveti Leonard Pregrada, Viteško društvo Svetog Križa Lobor, ali i Društvo ročnih možnaristov Rogatec iz Slovenije. Nakon natjecanja proglašeni su su pobjednici, a druženje se nastavilo u šatoru ispred zgrade Općine Maruševec.

Fotografije: Kuburaška udruga Maruševec, KUD Klaruš, Udruga žena Jurketinec, OPG Špoljar, Udruga Gmajna, Udruga građana Margareta

Promjena veličine fonta
Kontrast