Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine 14. studenog, a taj je datum odabran prema danu rođenja Fredericka Bantinga, koji je, uz Charlesa­ Besta, zaslužan za otkriće inzulina.

Svjetski dan šećerne bolesti obilježit ćemo mjerenjem šećera, tlaka i kolesterola u prostorijama Društvenog doma u Jurketincu u četvrtak, 16. studenoga ove godine, od 8 do 9 i 30 sati. Mjerenja će za sve zainteresirane građane obavljati patronažna medicinska sestra Doma zdravlja Varaždinske županije, Anica Kolenko.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se da u svijetu danas više od 366 milijuna osoba boluje od šećerne bolesti, a stručnjaci procjenjuju da će bez javnozdravstvene intervencije do 2030. godine taj broj porasti do 550 milijuna.

Dijabetes je kronična bolest do koje dolazi kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin. Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača, a koji omogućuje stanicama preuzimanje glukoze iz krvi te njezinu preradu u energiju. Neuspjela proizvodnja inzulina, njegova nedjelotvornost ili oboje uzrokuju povišenu razinu glukoze u krvi (hiperglikemija). Ona je povezana s dugoročnom štetom za tijelo te otkazivanjem nekih organa i tkiva.

Učestalo mokrenje, pretjerana i učestala žeđ, pojačani apetit, gubitak težine, umor, smetnje koncentracije, povraćanje i bol u trbuhu (često zamijenjeni za simptome drugih bolesti), osjećaj bockanja („trnci”) u šakama ili stopalima neki su od simptoma dijabetesa. Među ostale simptome ubrajaju se i zamućen vid, česte upale te sporo zacjeljivanje rana.

Promjena veličine fonta
Kontrast