Članice i članovi Kuburaške udruge Maruševec nastupili na 58. Đakovačkim vezovima!

OBJAVLJENO 8.7.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Kuburaška udruga Maruševec protekle je nedjelje nastupila na Đakovačkim vezovima kao jedina udruga s područja Varaždinske županije.

Maruševečki su Kuburaši nastupili na završnoj svečanosti jedne od najvažnijih smotri hrvatske tradicijske kulture. Program 58. izdanja Đakovačkih vezova započeo je u lipnju ove godine, a vrhunac manifestacije bila je svečana povorka gradskim ulicama brojnih folklornih skupina, jahača i okićenih svatovskih zaprega ove nedjelje.

Đakovo, srce Slavonije, ponovno je bilo istkano najljepšim vezom, vezom različitih kultura, tradicija i ponosa. Od ranoga jutra đakovačke ulice bile su prošarane bogatstvom tradicijske kulture iz čitave Hrvatske; kolo, bećarac, zvuk tamburice te raskošne vezene, šlingane i dukatima ukrašene narodne nošnje. Neke od folklornih skupina stigle su iz dalekih krajeva primjerice; folklorne skupine doputovale su iz čak četiri savezne američke države - iz Wisconsina, iz Ohioa, iz New Yorka i Kalifornije, a pridružili su se i Hrvati iz australskog Pertha.

Uz brojne goste tu je bio i ansambl iz Bugarske, ovogodišnje zemlje partnera Đakovačkih vezova, kao i gosti iz daleke Indije.

Po 11. put, na svečanosti je sudjelovala Kuburaška udruga Maruševec koja je nakon sudjelovanja u tradicionalnoj svečanoj povorci s preostalih 54 folklornih društava prošetala središtem Strossmayerova grada, glasnim pucnjevima iz kubura označila početak Međunarodne smotre folklora u Strossmayerovom parku gdje su nazočne skupine podrobnije predstavile svoj program. Zastavu manifestacije Đakovački vezovi na zahtjev organizatora s ponosom je nosio član Kuburaške udruge Maruševec Dario Varga.

Procjene su kako je u povorci sudjelovalo gotovo 2.500 ljudi, a program događanja pratio je i velik broj gledatelja uživo, ali i putem direktnog prijenosa Hrvatske radiotelevizije. Podršku članicama i članovima Kuburaške udruge Maruševec i ove je godine u Đakovu izrazio načelnik Općine Maruševec Mario Klapša čestitavši Kuburašima na očuvanju i promociji tradicije maruševečkog kraja te nemjerljivom osjećaju pripadnosti i ponosa prema svom kulturnom nasljeđu.

Đakovo je tako još jednom pokazalo kako s pravom nosi titulu srca Slavonije kroz ovogodišnje uspješno izdanje manifestacije koja slavi i promovira kulturnu baštinu i identitet Slavonije i Hrvatske u cjelini.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.