Informacije vezane uz kašnjenje povrata poreza

OBJAVLJENO 18.6.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec
Informacije vezane uz kašnjenje povrata poreza

Očekivana isplata povrata poreza svima, pa tako i mladima koji su najveći dobitnici, bila je najavljena za kraj svibnja. No, proces se odužio i još nije gotov, javlja Porezna uprava. Povrat bi prema posebnom propisu trebalo dobiti oko 180 tisuća mladih, što se izvršava kontinuirano prema redoslijedu kojim se izdaju rješenja. Porezna uprava još rješava i mnoge prijave s neusklađenim podacima ili nepotpunom dokumentacijom.

Najavljena isplata povrata poreza, građanima, što uključuje i oko 180.000 mladih, u 2024. godini još nije dovršena. Budući da je bila najavljena za kasno proljeće i kraj svibnja, mladi su zabrinuti jer povrat još nije sjeo na njihove račune. Naime, neusklađeni podaci ili nepotpuna dokumentacija odužili su proces isplate povrata poreza

Isplata povrata poreza svima nije bila izvršena do kraja svibnja, budući da su kod manjeg broja prijava bili neusklađeni podaci (npr. prebivalište/boravište, uzdržavani članovi, potvrde o dohotku iz inozemstva…) ili nepotpuna dokumentacija. Takve prijave Porezna uprava rješava u kontaktu s poreznim obveznicima kontinuirano te nastoji iste obraditi što je prije moguće.

Uz, povrat poreza mladima za 2023. godinu, Porezna uprava rješava i utvrđivanje godišnjeg obračuna poreza na dohodak, a to je provela za ukupno 855.238 poreznih obveznika – građana, na dan 31. svibnja 2024. godine. Povrati poreza izvršavaju se kontinuirano prema redoslijedu kojim se izdaju rješenja. Dok čekate isplatu, okvirni iznos vašeg povrata poreza pomoću kalkulatora Porezne uprave.

Ove je godine u proteklih 45 dana Općina Maruševec za potrebe povrata poreza građanima sa svog područja koji ostvaruju to pravo, od svojih prihoda odvojila gotovo 294 tisuće eura, odnosno 2.213.483,07 kuna.

Kao i ranijih godina, riječ je o rekordnom iznosu od uvođenja financiranja povrata poreza od strane lokalnog proračuna, a kojemu je glavni cilj smanjenje poreza na dohodak od nesamostalnog rada tzv. poreza na plaće za 100 posto mladima do 25 godina starosti te za 50 posto mladima od 26 do 30 godina života.

U Varaždinskoj županiji, Maruševec je Općina koja odvaja najviše sredstava za povrat poreza (više i od nekih gradova), dok su to u susjednim županijama općine Nedelišće u Međimurskoj (542.752,39 eura) i Bedekovčina u Krapinsko-zagorskoj županiji (373.089,25 eura).

Podsjetimo, Zakon o porezu na dohodak mijenjao se početkom ove godine, no to ne utječe na povrat poreza na dohodak ostvaren u 2023. godini. Stoga su i ove godina mladi do 30. godina ostvarili povrat prema posebnom pravilu. Oni koji su u prošloj godini imali 25 ili manje godina dobivaju povrat poreza u stopostotnom uplaćenom iznosu, a onima do 30. vraća se polovina uplaćenog poreza i prireza.

Mladi koji očekuju povrat poreza u stopostotnom iznosu su oni rođeni 1998., 1999., 2000. i kasnijih godina, a polovina uplaćenog poreza vraća se onima koji su rođeni između 1993. i 1997. godine. Bitno je napomenuti da se to ne odnosi na studente koji rade preko student servisa, nego jedino na mlade koji su u radnom odnosu.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.