Pčelarska udruga Čmalico Bednja održala redovnu Skupštinu

OBJAVLJENO 26.3.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec

U prostoru restorana Ivančica u Lepoglavi održana je prošlog vikenda redovna skupština Pčelarske udruge Čmalico Bednja. Skupština je, uz radni, imala i svečani karakter, pa joj je uz veliki broj pčelara nazočilo i mnogo gostiju.

Pozivu na Skupštinu Udruge odazvali su se Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, Martin Gašparević, predstavnik pčelarskih udruga s područja Varaždinske županije u Upravnom odboru HPS-a, Dragutin Vedak, član Upravnog odbora HPS-a, predstavnici susjednih i prijateljskih pčelarskih udruga, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, načelnik i predsjednik Vijeća Općine Bednja, Darko Poljak i Vladimir Kramarić, načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, uvijek rado viđen gost Marko Bistrović, bivši načelnik Općine Bednja i inicijator osnivanja PU Čmalico iz Bednje, Miljenko Jarnjak, direktor Veterinarske stanice Ivanec te Ljudvek Cikač, predsjednik prijateljske Udruge dragovoljca i veterana Domovinskog rata Ivanec.

Skupštinu je otvorio i za istu predložio Dnevni red Danijel Godinić, predsjednik Udruge, a nakon prihvaćanja istog predložena su i izglasana radna tijela Skupštine.

Zdravko Vedak je u ime Verifikacijske komisije izvijestio da je na Skupštini nazočno 42 do 78 članova Udruge, te će sve donesene Odluke biti pravovaljane. Izvještaj o radu u 2023. godini kao i Financijsko izvješće za 2023. podnio je Danijel Godinić, Izvještaj Nadzornog odbora, u kojem je utvrđeno da u radu udruge nisu uočene nikakve nepravilnosti, podnio je također predsjednik Godinić. O sve tri točke otvorena je rasprava, a kako nazočni nisu imali primjedbi na iznesena izvješća i planove, jednoglasno su prihvaćena.

Plan aktivnosti, od kojih su se neke aktivnosti već i realizirale, kao i Financijski plan za 2024. iznio je predsjednik Godinić. Udruga nastavlja rad na svim projektima na kojima je radila i prije, te su najavljeni neki novi u koje se planira uključiti. Plan rada i Financijski plan su jednoglasno prihvaćeni.

Nakon radnog dijela, okupljenima su se obratili i cijenjeni gosti, među kojima i načelnik Mario Klapša, naglasivši pritom važnost zadržavanja kvalitete domaćih proizvoda. -Pčelarstvo je jedna od najrazvijenijih grana poljoprivrede u našim krajevima upravo zbog vašeg velikog truda koji ulažete i naravno da će vam u tome i dalje podrška biti Općina Maruševec. Vesele podaci kako su članovi Udruge među kojima su i pčelari s područja Općine Maruševec u protekloj godini polazili edukacije, sajmove poljoprivrede, sadili medonosno drveće, pripremali donacije školama i održali prezentacije učenicima ako znamo kako su pčele glavna potpora našeg eko sistema, istaknuo je načelnik Klapša.

Načelnik Općine Maruševec je izrazio nadu da će se i ove godine zajednički nastaviti aktivnosti grada, općina i pčelarske udruge da bi domaći med bio u našim vrtićima, školama i na našim stolovima budući da je gotovo 50 posto meda u trgovinama u RH upitnog ili sumnjivog porijekla. Klapša je također dao inicijativu da se na području koje Čmalico obuhvaća odredi jedinstveni iznos financijske potpore jedinica lokalne samouprave po košnici u cilju podrške pčelarima za prihranu pčelinjih zajednica.

Već tradicionalno, vrlo emotivno obraćanje bilo je ono Mirka Bistrovića, bivšeg načelnika Općine Bednja i inicijatora osnivanja Udruge. Prisjetio se osnivanja i istaknuo da je Udruga nadrasla sva, pa i njegova, očekivanja te izrasla u Udrugu koja po rezultatima i načinu rada može biti primjer drugima. Istaknuo je važnost pčelarstva za život čovjeka i činjenicu da pčelarstvo zbog vremenskih nepogoda sve više postaje ljubav nego ozbiljna proizvodnja. Izlaganje je zaključio zahvalom pčelarima na njihovom plemenitom radu te naglasio da pčelari nisu ljudi koji razmišljaju o sadašnjosti, nego oni koji brinu o budućnosti.

Skupština je nastavljena u svečanom tonu podjelom Zahvalnica osnivačima Udruge povodom 10 godina rada Udruge.

Zahvalnice su tako primili Vlado Cikač, Dragutin Vedak, Zvonko Flegar, Zdravko Vedak, Darko Bušnja, Josip Švec, Dragutin Sajko, Danijel Tušek, Franjo Strmečki, Željko Kralj, Milan Vukovski i prvi predsjednik Mihalj Car, koji je zahvalnice ujedno i uručio osnivačima.

Zahvalnice za suradnju i podršku radu Udruge povodom 10 godina djelovanje uručene su zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Iste su uručene Mirku Bistroviću, inicijatoru osnivanja Udruge, Anđelku Stričaku, županu Varaždinske županije, dr.sci. Damiru Poljaku, načelniku Općine Bednja, Marijanu Škvariću, gradonačelniku Grada Lepoglave, Mariju Klapši, načelniku Općine Maruševec, Miljenku Jarnjaku, direktoru Veterinarske stanice Ivanec, Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ivanec i HVIDR-i Ivanec, te Štefici Ferek i Zlatku Barbiru, članovima udruge.

Nakon službenog dijela druženje pčelara i gostiju nastavljeno je uz prigodan domjenak.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.