Svjetski dan kastracije pasa i mačaka

OBJAVLJENO 27.2.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec
Svjetski dan kastracije pasa i mačaka

Obveza Općine Maruševec je aktivno raditi na provedbi Zakona o zaštiti životinja, te provedbi programa kastracije slobodnoživućih mačaka i financiranje kastracije pasa i mačaka.

Na ovaj dan ukazujemo na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja, spriječilo prenošenje mnogih bolesti i općenito poboljšalo njihovo zdravlje.

Općina Maruševec snažno podržava kontrolu razmnožavanja i smanjenja broja napuštenih pasa i mačaka na svom području stoga od 2022. godine sufinancira troškove sterilizacija i kastracije pasa i mačaka te označavanje pasa mikročipom, izdavanje putovnice za kućne ljubimce i njihov upis u Upisnik kućnih ljubimaca.

Ujedno, podsjećamo građane na uvjete i način držanja kućnih ljubimaca.

Posjednik kućnog ljubimca mora osigurati uvjete za držanje kućnog ljubimca u skladu s njegovim potrebama te brinuti o njihovu zdravlju, prehrani, smještaju i higijeni.

Kako je zabranjeno uvoditi kućnog ljubimca u građevine javne namjene, u trgovine te na javne skupove, isto tako nije dozvoljeno puštanje kućnih ljubimaca na javne površine.

Pas mora imati ogrlicu, a vlasnik psa mora voditi na povodcu.

Posjednik kućnog ljubimca, kada izvodi svog kućnog ljubimca na javnu površinu, dužan je imati pribor za uklanjanje izmeta (lopatica, vrećica, metlica), koji je na zahtjev komunalnog redara dužan pokazati, također je dužan očistiti javnu površinu koja je onečišćena izmetom njegovog kućnog ljubimca.

Kastriraj. Ne filozofiraj.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.