Kampanja policije „WEB HEROJ“

OBJAVLJENO 7.2.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec
Kampanja policije „WEB HEROJ“

Svakim danom sve češće i više komuniciramo preko modernih tehnologija, na internetu plaćamo račune, naručujemo odjeću, radimo i zabavljamo se. Uz sve navedene prednosti, online svijet donosi i određene opasnosti!

Internet je postao neizostavan dio našeg svakodnevnog života, a sve se više prepoznaje njegova važnost kao platformu za poslovanje i komunikaciju. Zbog toga je postao iznimno privlačan kibernetičkim kriminalcima koji koriste iznimno sofisticirane trikove i obećanja kako bi dobili novac ili vrijedne financijske informacije od svojih žrtava.

Posljedice takvih prijevara su ozbiljne, dovode do financijskih gubitaka, gubitka povjerenja, narušavanja ugleda i često izazivaju dugotrajni emocionalni stres kod žrtava i njihovih obitelji.

Ministarstvo unutarnjih poslova u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti provodi projekt „Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta“ koji je namijenjen jačanju kapaciteta policije nabavom računalnih sustava za istraživanje otvorenih izvora na internetu i Darknetu te za specijalizirane treninge policijskih službenika za kibernetički kriminalitet.

U sklopu projekta provodi se i preventivna kampanja „Web heroj“ čiji je cilj osvijestiti i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu kako ne bi postali žrtve kaznenih djela različitih naziva (phishing, vishing, CEO prijevare, BEC prijevare, romantične i sl.).

Upravo iz navedenog razloga jedna od komponenti projekta je preventivna kampanja  kojoj je cilj osvještavanje građana o problemu internetskih prijevara, a koja će trajati godinu dana pod sloganom „Ulovimo  lika s weba koji tvoje eure vreba“. Sam slogan upućuje da je naglasak na suradnji policije i građana jer se njihovim senzibiliziranjem i educiranjem o opasnostima internetskih prijevara povećava mogućnost prevencije i suzbijanja ove vrste kriminaliteta.

Web heroj nalazi se na poveznici webheroj.hr i jedan je od alata za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta kao i mjesto sa informacijama što sve u virtualnom svijetu ima i na koji način se građani mogu zaštiti.

Na navedenoj adresi možete se informirati o svim vrstama prijevara, kako ih prepoznati, ali i kako se uspješno zaštititi, kao i unaprijediti svoju računalnu sigurnost.

Isto tako, na stranicama se možete informirati o direktorskim prijevarama, investicijskim prijevarama, prijevarama pri online kupnji, romantičnim prijevarama i sl.

Nadamo se da će vam navedena web stranica biti zanimljiva, ali i korisna.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.