Tamburaši KUD-a Klaruš nastupili 6. Županijskoj razglednici u Ludbregu, Ani Rehvald uručena nagrada za životno djelo

OBJAVLJENO 22.1.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Najuspješnija kulturno-umjetnička društva iz Varaždinske županije predstavila su se u nedjelju u Ludbregu na 6. Županijskoj razglednici, koju je organizirala Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije zajedno s domaćinima, KUD-om „Anka Ošpuh“ Ludbreg, a nazočili su joj i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša te predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem.

Na smotri, koja je održana pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Grada Ludbrega, nastupili su pobjednici županijskih smotri: Dramska skupina “Komedijaši” KUU Stažnjevec, Tamburaški sastav i ženska vokalna skupina KUD-a “MAK” Trnovec, Tamburaški sastav KUD-a Klaruš Maruševec, KUD Salinovec, Limena glazba DVD Bednja, Vokalni sastav “Acapella” KUD-a Zavičaj Sračinec, Ženski vokalni sastav “Pajdašice” KUD-a “Anka Ošpuh” Ludbreg i Varaždinski folklorni ansambl.

Svi oni su županiju uspješno predstavljali na državnim susretima u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Varaždinski folklorni ansambl je na državnim susretima osvojio 3. nagradu, a Tamburaški orkestar KUD-a MAK i Vokalna skupina Acapella Sračinec zlatne plakete. Srebrne plakete su pak osvojile Pajdašice iz Ludbrega i Tamburaški sastav KUD-a Klaruš Maruševec.

Čestitke na odličnim rezultatima, kao i na predanom radu na očuvanju tradicijskih plesova, pjesama i kajkavskoga jezika je svim društvima, njihovim članovima, voditeljima i predsjednicima uputio župan Anđelko Stričak, koji je posebne pohvale na odličnoj organizaciji županijskih smotri i 6. Županijske razglednice uputio Zajednici kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije na čelu sa Zlatkom Pehardom. U Centru za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“, u kojem se tražilo mjesto više, dobrodošlicu i čestitku svim uspješnim KUD-ovima zaželio je i gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić.

U uvodnom govoru, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda naglasio je kako je tradicijska baština vrlo važan čimbenik razvoja društva u cjelini a pogotovo osobnog razvoja svakog pojedinca. -Gdje god da predstavljamo naše kulturno nasljeđe, baština zavičaja dio je nas i kao takve nas obilježava. Ona je dio naših života. Obnova kulturne baštine, očuvanje i prenošenje znanja na nove naraštaje oblikuje budućnost svijeta i na tome trebamo ustrajati. Očuvanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine uz obnovu kulturnih dobara vrlo je važno. Jedino tako možemo doprinijeti kvaliteti života onih koji te kulturne vrijednosti čuvaju ali i sa njima žive, rekao je Peharda te dodao kako u Zajednici djeluje 45 udruga koje marljivo rade na očuvanju tradicijske baštine i prenošenju znanja na nove generacije.

-O tome svjedoče mnogi programi koje naše članice ostvaruju. Tako one predstavljaju svoje općine, gradove i Varaždinsku županiju diljem Lijepe naše, a nerijetko diljem svijeta, o čemu smo u protekloj godini mogli svjedočiti. Kako bi rad svih naših udruga i dalje bio uspješan i plodonosan važna je potpora zajednice, lokalnih uprava, a ponajviše regionalne samouprave. Ako uzmemo u obzir rezultate koje postižemo i uvjete u kojima djelujemo, uspoređujući se sa ostalima u okruženju, lako možemo zaključiti da su naši uspjesi tim veći jer još uvijek neka društva nemaju grijane prostore za probe, a neka nemaju stručne voditelje. Usprkos tome, a vođeni entuzijazmom i ljubavi prema folkloru i tradicijskoj baštini čuvamo ono što smo naslijedili od naših starih, a posudili od naše djece, istaknuo je predsjednik Zajednice Zlatko Peharda i još jednom čestitao svima na uspjesima.  

Nakon nastupa koji su oduševili publiku, predsjednicima društava i voditeljima uručena su priznanja Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije za osvojena prva mjesta na županijskim smotrama te uspješne nastupe na državnim smotrama.

Nagradu za životno djelo na području kulturno-umjetničkoga amaterizma za 2023. godinu je župan Stričak uručio Ani Rehvald iz Maruševca.

Ana Rehvald, 82-godišnja umirovljena učiteljica koja je od 1963. do 1997. godine radila u OŠ Gustav Krklec Maruševec, a punih je 25 godina predsjednica KUD-a „Klaruš“ Maruševec. Upravo je ona 1998. godine zajedno s nekolicinom zaljubljenika u tradicijsku i folklornu baštinu maruševečkoga kraja osnovala to kulturno-umjetničko društvo. Od tada do danas obnaša dužnost predsjednice te je jedna od zaslužnijih pojedinaca za uspješan rad tog Društva i očuvanje maruševečkih jurjevskih običaja te očuvanje i predstavljanje maruševečke ženske narodne nošnje.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.