Udruzi Maruša zlatna nagrada na internacionalnom kongresu CONPASTA!

OBJAVLJENO 7.11.2023.  |  AUTOR: Općina Maruševec

U varaždinskom Hotelu Turist održan je 14. Internacionalni kongres gastronomije tjesteničarstva i izvornih tjestenina Conpasta u organizaciji Novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson d.o.o. te uz pokroviteljstvo Varaždinske županije, dok je zemlja partner ovogodišnjeg kongresa bila Republika Italija.

Na kongresu su sudjelovali kuhari iz Italije, Japana, Australije, Izraela, Armenije, Slovenije i Hrvatske, kao i kuhari i studenti škole Ancel Keys iz Castelnuovo Cilento (Campania) s raznim talijanskim jelima.

Stavljajući naglasak na tradicionalna domaća jela s tjesteninom iz Hrvatske na kongresu su sudjelovale i udruge s područja Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije; Udruga žena „Maruša“ iz Maruševca sa maruševečkim hajdinim makarunima, Udruga žena Općine Vidovec s krpicama sa zeljem, Udruga žena Vinica iz Koprivnice sa podravskim trgancima s umakom od gljiva, Udruga žena Općine Đelekovec sa svatovskom, kokošjom juhom s požirakima i jetrenim knedlima, Udruga žena „Preslica“ iz Sračinca sa tjesteninom s kosanom masti i granadir maršom, te Udruga žena „Lepoglavski pušlek“ iz Lepoglave sa širokim rezancima s domaćim sirom.

Skromne i vrijedne maruševčanke, članice Udruge žena Maruša tom su prigodom osvojile zlatnu medalju za maruševečke “Hajdine makarune” tradicionalnu tjesteninu iz Maruševca.

Kako Republika Hrvatska ima bogatu gastronomsku ponudu i tradiciju, u kojoj značajno mjesto zauzima upravo tjestenina podršku proizvođačima tjestenine, ali i mnogim udrugama koje su se predstavile svojim gastro proizvodima dali su i veleposlanik Republike Italije u Republici Hrvatskoj NJ.E. Pierfrancesco Sacca, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković, načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, kao i načelnici i gradonačelnici s područja Varaždinske te Koprivničko-križevačke županije te pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, direktor TZ Varaždinske županije Goran Mališ, direktor Novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson d.o.o. Stjepan Odobašić, dok je kongres otvorio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

- Iznimno mi je drago da smo domaćin ovog kongresa, a posebno me veseli da je baš Italija zemlja partner. Moram istaknuti ovom prilikom kako nam turističke brojke rastu, postajemo sve zanimljivija turistička destinacija i ovakvi kongresi i sadržaji daju nam dodatni zamah. Ovdje će danas sudjelovati kuhari s tri kontinenta, odnosno šest država te će predstaviti svoja jela od tjestenine. Zanimljiv je podatak da je unazad 20 godina u Hrvatskoj konzumacija jela od tjestenine gotovo udvostručena. Naime, s 3,9 kilograma po stanovniku došli smo na 7,3 kilograma - istaknuo je župan te čestitao organizatorima na uspješno odrađenoj manifestaciji.

Organizator kongresa, direktor Novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson d.o.o. Stjepan Odobašić naglasio je kako je ovogodišnja Conpasta okupila rekordan broj sudionika, njih čak 250.

-Želimo upoznati hrvatske gurmane i ljubitelje tjestenina, naše kuhare i prosvjetare sa svijetom tjestenina. Strance pozivamo zato što oni donose svoje recepture, a naglasak ovog kongresa je na izvornim tjesteninama kojih Hrvatska ima jako puno, no do danas ni jedna nije zaštićena u Europskoj uniji. Nažalost, još uvijek uvozimo 60 posto tjestenine, no otvara se nova tvornica tjestenina koja će godišnje proizvoditi 10 tisuća tona, što je još uvijek kap u moru u odnosu na potrošnju koja naročito eskalira tijekom turističke sezone - pojasnio je Odobašić.

Veleposlanik Republike Italije u Republici Hrvatskoj NJ.E. Pierfrancesco Sacca pohvalio je organizatore ovog kongresa te zahvalio Varaždinskoj županiji na pokroviteljstvu.

-Italija je poznata po vrhunskoj tjestenini i po vrhunskoj pasti i drago nam je da dio toga danas možemo predstaviti u Varaždinu. Hrvatska je kao i Italija poznata po izvrsnoj gastronomiji, a upravo nas to područje i spaja. Čestitke organizatoru, lijepo je danas biti u Varaždinu - naznačio je Sacca.

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković je kazao kako jedan takav događaj mnogo znači i za sve ugostitelje koji još uvijek nose „ožiljke“ restrikcija zbog pandemije koronavirusa dok je ravnateljica Gospodarske škole Varaždin mr.sc. Jasminka Kelemen u čijoj školi se održavaju natjecanja učenika srednjih škola zaključila kako je počašćena domaćinstvom.

Na Conpasti se okupljenima obratio i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni koji je pojasnio kako je podrška Županije i županijske Turističke zajednice dobrodošla jer je tradicija u Varaždinskoj županiji vezana uz mlince i udruge žena koje njeguju tradiciju očuvanja gastronomije u ovome kraju.

-One imaju doista vrijedne tjestenine koje smo možda i zaboravili, a one to vraćaju u život. Dobro je da se to održava u hotelu, u restoranima i da to kroz Dane varaždinske kuhinje i Dane restorana u Varaždinu možemo ponuditi gostima da oni tu iznimnu tjesteninu koriste svaki dan. Industrija i veći proizvođači koji se bave tjesteninom isto su polako počeli primjenjivati neke tehnike da ta tjestenina bude što sličnija onoj izvornoj, domaćoj. Pogledajte recimo Hvar, kad dođete za njihov štand, vidjet ćete da su oni doista radili na marketingu i promociji i kuharima to olakšava prije svega. No svaki kuhar svojoj kreaciji doda nekakav touch da to bude kao stari okus. Vidio sam na programu da ima dosta tjestenine s kosanoj masti, ili trganci, ili neki noodli i to me veseli – rekao je Crleni.

U sklopu kongresa održana su i predavanja na teme definicije, dimenzije, strateške važnosti i korelacije kvalitete tjestenina, obogaćivanja tjestenine u svrhu poboljšanja nutricionističkih i zdravstvenih vrijednosti tjestenine, vrhunskih jela talijanske kuhinje, durum pšenice – najbolje sirovine za proizvodnju tjestenine, umaka na bazi biljnih sirovina, sireva i tjestenina te inovacija u proizvodnji tjestenine – 3D printanje.

Osim predavanja, održano je i natjecanje učenika srednjih kuharskih škola Alpe Adria u praktikumu Gospodarske škole Varaždin, na temu pastrve s domaćom tjesteninom.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.