Načelnik Šprem potpisao ugovor o sufinanciranju Aglomeracije Varaždin

Zagreb, 11. listopada 2017. godine – Danas su u prostorijama Hrvatskih voda u Zagrebu svečano potpisani ugovori za izgradnju sustava kanalizacije u Varaždinu, i u deset općina; Maruševec, Cestica, Vinica, Sračinec, Petrijanec, Vidovec, Beretinec, Sveti Ilija, Gornji Kneginec, Trnovec Bartolovečki, u kojima bi sljedećeg mjeseca trebala početi realizacija projekta Aglomeracija Varaždin.

U društvu župana Varaždinske županije i zamjenika predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskih voda Radimira Čačića, ugovore su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, te direktor Varkoma Marijan Cesarec, načelnik Općine Maruševec Damir Šprem, kao i ostali gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave koje sudjeluju u projektu Aglomeracije.

Radi se o najvećim pojedinačnim projektima ikada realiziranim u Varaždinskoj županiji u području vodno-komunalnih projekata. Ukupno će se 93 posto kućanstava priključiti na sustav javne odvodnje realizacijom projekta Aglomeracije, za razliku od dosadašnjih 47 posto koliko je iznosilo organizirano prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda na širem području, prvenstveno unutar zona sanitarne zaštite vodocrpilišta vodoopskrbnog sustava Varaždin.

Prilikom potpisivanja ugovora, načelnik Općine Maruševec ponovio je kako se radi o izgradnji sustava koji će sada i u budućnosti koristiti svim građanima općine Maruševec, kao i našoj djeci, jer će se samo na području Općine Maruševec postaviti gotovo 31 tisuća metara sanitarnih gravitacijskih cjevovoda, gotovo 5 tisuća metara tlačnih cjevovoda i 20 crpnih stanica, što će direktno utjecati na očuvanje našeg okoliša. –Aglomeracija će smanjiti zagađivanje okoliša otpadnim vodama iz kućanstava i industrije što će doprinijeti pravilnom zbrinjavanju otpadnih voda i zaštiti vodnih resursa na našem i širem području. Time ćemo poboljšati uvjete kvalitete pitke vode, koja doprinosi zdravlju, sigurnosti i kvaliteti života naših građana. Osim toga, Aglomeracija će pozitivno utjecati na više gospodarskih aktivnosti koje trebaju pridonijeti održivom razvitku te zaštiti prostora i okoliša, naglasio je načelnik Šprem.

Aglomeracija Varaždin vrijedna je 855,8 milijuna kuna, a ulaganje se sa 610,9 milijuna kuna ili 71,38 posto sufinancira bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda Europske unije, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“. Dodatnih 195,9 milijuna kuna ili 22,9 posto bespovratnih sredstava osiguravaju Republika Hrvatska i Hrvatske vode, dok će gradovi i općine osigurati svega 49 milijuna kuna ili 5,72 posto.

Promjena veličine fonta
Kontrast