Mladi Klaruši uspješni na Županijskoj smotri dječjeg folklora

Stariji uzrast dječje grupe folklora Kulturno-umjetničkog društva Klaruš iz Marušeca sudjelovao je prošlog vikenda na Županijskoj smotri dječjeg folklora Varaždinske županije koja je održana u II. Osnovnoj školi u Varaždinu.

Na smotri je sudjelovalo 7 dječjih folklornih grupa. Ovom prilikom varaždinskoj publici predstavilo se 200-tinjak najmlađih folkloraša iz svih dijelova Varaždinske županije. Nastupili su KUD “Toplice” Varaždinske Toplice, KUD “Martijanec” Donji Martijanec, Centar tradicijske kulture Varaždin, KUD “Remetinec” Remetinec, DFD “Sončece” Varaždin, KUD “Hrvatskih željeznica” Varaždin i KUD “Klaruš” Maruševec.

Organizator smotre bila je Zajednica kulturno umjetničkih udruga Varaždinske županije, a smotru je pratila i Katica Tomac, stručna koreografkinja koja je na temelju viđenog programa odabrala skupinu za Dječji folklorni festival u Kutini, koji se smatra državnom smotrom dječjeg folklora.

Najuspješnijom grupom ovogodišnje Smotre dječjeg folklora Varaždinske županije proglašena grupa KUD-a “Klaruš” Maruševec. No, kako su članovi KUD-a “Klaruš” bili već tri puta sudionici Dječjeg festivala u Kutini, na kojem su osvojili i medalju, odlučeno je da će ove godine Varaždinsku županiju predstavljati mlađa skupina Centra tradicijske kulture iz Varaždina. Također, odlučeno je da stariji uzrast dječjeg folklora KUD-a “Klaruš” Maruševec sudjeluje i predstavlja Varaždinsku županiju na Dječjim Vinkovačkim jesenima početkom rujna ove godine.

Folkloraši KUD-a Klaruš predstavili su se koreografijom “Kuda Jura hodi, tuda pole rodi”, koju je osmislio i pripremio Zlatko Peharda, a glazbeno obradio Franjo Plantak. Sama izvedba nagrađena je dugotrajnim pljeskom prisutne publike, a zadovoljstvo se moglo vidjeti i na licima “malih” maruševečkih folkloraša.

 

Promjena veličine fonta
Kontrast