“Kolo na dva štuka”

Maruševec, 28. kolovoza 2017. godine – Prošle subote, 26. kolovoza članovi KUD-a Klaruš Maruševec, predstavili su se u Brodsko-posavskoj županiji, u mjestu Orubica.

Klaruši su bili gosti KUD-u “Marijan Lanosović” iz Orubice. Ove godine manifestacija “Kolo na dva štuka” održana je po 16. puta po redu.

Prvi službeni zapis “Kola na dva štuka” datira iz 1953. godine, s Međunarodne smotre folklora održane u Zagrebu. Izveo ga je ogranak Seljačke sloge iz Orubice. Orubičko “Kolo na dva štuka” upisano u registar Ministarstva kulture kao zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske 2013. godine. Zaštićen je način izvedbe kola, u kojem sudjeluje 28 plesača, jednak broj muških i ženskih. Od 14 muških plesača sedam ih pleše dolje, a sedam ih tvori gornji štuk. Zaštićen je i način pjevanja, a to je pjesma u tri glasa i dvije glide, što znači da prvo žene pjevaju stih, a muškarci ga zatim ponavljaju.”

KUD Klaruš Maruševec predstavio je svoj maruševečki kraj sa pjesmama i plesovima Zagorja, te je za obje izvedene koreografije bio nagrađen burnim pljeskom prisutne publike. Naravno, i ovaj put, maruševečka je nošnja bila posebna atrakcija za Orubičane i njihove goste.

Osim naših folkloraša, na manifestaciji su se predstavili i članovi KUD-a Rešetari iz Rešetara, članovi KUD-a Magdalena iz Donje Kupčine i naravno domaćini iz Orubice.

Promjena veličine fonta
Kontrast