„Kišević govori Krkleca“ rođendanski poklon za 119. obljetnicu rođenja Gustava Krkleca

U prepunoj dvorani Općine Maruševec se tražilo mjesto više kako bi se moglo uživati u raznovrsnom sadržaju koji su pripremili domaćini. Sve je počelo kao i proteklih19 godina, ispred spomen-ploče na kući u kojoj je živio književnik Gustav Krklec.

Prigodni kratki program; pozdravni govor predsjednice Udruge prijatelja dvorca Maruševca Blanke Glavice- Ječmenice i predsjednika Ogranka Matice hrv. u Varaždinu, Ernesta Fišera, zahvaljujući kojima se rođendan Gustava Krkleca kontinuirano obilježava od 100. obljetnice. Već uobičajeno, prisutne su nastupom razveselili članovi  KUD-a Klaruš Maruševec, svirkom, pjesmom i kao i ranijih godina, Maruševečkom himnom.

Program je nastavljen u dvorani Općine Maruševec, gdje je u ime domaćina pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar. Učenici OŠ Gustava Krkleca Maruševec, pod vodstvom svojih nastavnica Ljerke Brezovec i Sandre Šincek su recitatorskim umijećem i talentom, ali i scenskim nastupom pokazali kako Krklec , uvijek i ponovo, u starom ili novom ruhu, plijeni pažnju i budi interes. Svečanost je glazbenim nastupom uz gitaru i nadasve suptilnu izvedbu skladbi, obogatila mlada Lora Breški.

S nestrpljenjem očekivani Enes Kišević još jednim je novim svjetlom oslikao Gustava Krkleca, kroz čitanje njegovih pjesama, priče o njihovim  susretima i druženjima, u kojima je mladi Enes sa strahopoštovanjem gledao i slušao velikog pjesnika i književnika Krkleca; o njihovim obilascima škola, s ostalim književnicima, Desankom Maksimović, Brankom Ćopićem i drugima i druženju s djecom. Ispričao je mnoge anegdote, od kojih je najviše razveselila ona o susretu slikara Milića od Mačve i Krkleca, prema kojoj je nadmeni slikar pružio ruku pjesniku i predstavio se: “Milić od Mačve“, a Krklec je odgovorio „Krklec od bačve“.

Na kraju svečanosti su podijeljene nagrade malim autorima najboljih radova na temu „drvenog bicikla“. Posjetitelji su mogli razgledati  izložbu crteža i likovnih radova učenika nižih razreda osnovne škole, čiji su  najuspješniji radovi nagrađeni knjigama.

Cijela je manifestacija, prepuna emocija, još jednom dokazala, kako je primijetio i Enes Kišević, da Maruševec zapravo ne samo da slavi nego i živi Krkleca.

Promjena veličine fonta
Kontrast