Održana prva pjesnička škola u prirodi “Dok pišem dišem”

Prva Pjesnička škola u prirodi održana je u organizaciji Srednje škole u Maruševcu od 13. do 17. kolovoza ove godine uz slogan “Dum scribo spiro – dok pišem dišem”.
Temeljni je cilj Škole bio pružiti potporu manje ili više afirmiranim pjesnicima u njihovoj težnji za vrsnim pisanjem poezije. Stoga su polaznici slušali izlaganja o vrsnim pjesnicima te su zajedno na radionicama uz stručne voditelje pronicali pjesme starijih i novijih svjetskih i hrvatskih pjesnika kako bi otkrili pjesničku kvalitetu. Mogli su također čitati svoje pjesme i čuti stručnu prosudbu i mišljenja ostalih polaznika o kvalitetama njihovih pjesama kao i o prostoru za usavršavanje. Jedna od radionica bavila se i pitanjem poezije prirode i ekopoetikom.
Polaznici su izvodili svakodnevno i recitale u prirodi koji su bili tematizirani ključnim riječima šuma, cvijet, igra i zvijezda. Na dan kada je ključna riječ bila zvijezda održana je i pjesnička večer pod zvijezdama, koju su kao performans vodili Nenad Slukić i Milan Novak. Svaki je školski dan okrunjen pjesničkom večeri uz glazbene priloge pod vodstvom varaždinskog pjesničkog para Ljubice Ribić i Milana Novaka.
Voditelji su Pjesničke škole u prirodi bili prof. dr. sc. Krešimir Bagić, voditelj katedre za stilistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koji je znan i kao vrstan književni kritičar i pjesnik, komparatist Davor Šalat, književni kritičar, pjesnik i novinar, pedagoginja Lana Derkač Šalat, poznata i nagrađivana pjesnikinja, i dr. sc. Đurđica Garvanović-Porobija, filologinja i pjesnikinja, ravnateljica Srednje škole u Maruševcu.
Polaznici i voditelji Škole, kao i publika, bili su oduševljeni programom i obradovani sinergijom poezije, prirode i pjesničkim prijateljstvom. Školu je posjetio i pjesnik Ernest Fišer, čije su stihove polaznici slušali već prve pjesničke večeri te Tugomir Orak, predsjednik Varaždinskog književnog društva. Vrsno pisanje poezije nije samo obogaćenje pojedinaca već ima itekakav značaj i utjecaj na zdravlje i duh cijele nacije.
Promjena veličine fonta
Kontrast