Zamjenik načelnika na Danima regionalnog razvoja i EU fondova

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ove je godine, 4. i 5. listopada u Šibeniku održalo nacionalnu konferenciju „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“ sa sudjelovanjem preko 700 sudionika. Konferencija se održala s ciljem razmjene iskustva u provedbi EU fondova, a poslužila je i kao platforma za predstavljanje razvojnih programa čiji je cilj omogućiti ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Republike Hrvatske kao i mogućnosti financiranja regionalnoga razvoja sredstvima fondova i programa Europske unije.

Konferenciju su uvodnim obraćanjima otvorili ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a povjerenik Europske komisije za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger, prisutnima se obratio video porukom. Uz ministre Horvata, Ćorića, Butkovića te ministricu Divjak, konferenciji su nazočili župani, te gradonačelnici i načelnici, konzultanti, predstavnici razvojnih agencija te korisnici EU fondova.

Od nekoliko predstavnika jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije konferenciji je nazočio i zamjenik načelnika Maruševca Mario Klapša, koji je sudjelovao kako u plenarnom dijelu tako i na tematskim radionicama gdje se govorilo o novim trendovima, mogućnostima i prilikama za jedinice lokalne samouprave u nastojanjima privlačenja europskog novca za lokalni razvoj. -Općina Maruševec se profilirala u vrlo uspješnu općinu koja iskorištava svaku priliku privlačenje dodatnih nacionalnih ali i europskih sredstava pa se tako projekti realiziraju u više područja lokalnog razvoja. Cilj nam je kroz projektne prijave na raspisane natječaje osigurati što više sredstava za kapitalne projekte, poput Sportsko-rekreacijskog centra Iva ili Kulturnog centra Maruševec, razvojno vrlo važne na našoj lokalnoj razini, istaknuo je zamjenik načelnika Mario Klapša, te dodao kako se konferenciji razgovaralo i o osiguravanju predfinanciranja i sufinanciranja EU projekata jedinicama lokalne samouprave što predstavlja određeni teret i prepreku kod prijava i realizacija novih projekata.

A u okviru konferencije ministri i visoki dužnosnici iz Slovačke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovenije te Malte sudjelovali su u raspravi o planovima za sljedeće financijsko razdoblje nakon 2020. godine te o nepravilnostima u provedbi projekata financiranih iz EU fondova i mogućnostima za brži razvoj putem EU fondova.

Promjena veličine fonta
Kontrast